2017. május 29., hétfő

Csodaszép Magyarország 267. Balatonkeresztúr

Festetics kastély


Balatonkeresztúr

Grófi arckép a falon

A Balaton déli partján, annak is a nyugati végén található Balatonkeresztúr, éppen ott, ahol a tó mellett futó 7-es főút Nagykanizsának tartva délre kanyarodik. 

Utak és vasutak kereszteződésében fekszik a település, egyes feltételezések szerint e sajátosságra utalhat a neve is, bár az eredetről számos elképzelés él.
A Balatonkeresztúr község története című könyvben olvashatunk arról is, hogy a falu első birtokosa a Keresztúry család volt 1433-tól. A szerző valószínűsíti: nagyobb az esélye annak, hogy a család kapta a nevét a faluról és nem fordítva, amint azt némelyek vélik. 


Templom

A község jelentős emléke  a Szent Kereszt Felmagasztalásának tiszteletére épült barokk templom (1753-58).
Barokk templom, melyet Festetics Kristóf építtetett. A karzat és a templomhajó a középkori templom maradványaiból épült. Kereszt formájú alappal bír, a tornya kétemeletes, az oldalfalakon 3 hegedűtok ablak található. A kupolát, valamint az oldalfalakat értékes, színgazdag, bibliai témájú freskók, girlandok díszítik.

Műemléktemplom

Az épület érdekessége, hogy freskóiról az építtető, Festetics Kristóf és felesége Szegedy Judit  - ferencesek társaságában – tekint a nézelődőre.
A nemesi család sarját az oratóriumablakban, míg nejét a hajó festett ablakában örökítette meg a képek festője.



Rózsakert Étterem

Állomás

Rózsakert Étterem:
Kellemes környezetben, családias hangulatú kisvendéglőben házias ízekkel, mosolygós kiszolgálással és hagyományos vendégszeretettel várjuk kedves vendégeinket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése