2017. május 19., péntek

Csodaszép Magyarország 263. Somogybabod

Ez ám a szórakozás!


Somogybabod

Dagonyázó autók

Somogybabod egy kis Somogy megyei település, Kaposvártól mintegy 40 kilométere fekszik, 550 lakosa van.
Balatonlellétől délre a 67 sz. főút halad át Somogybabodon.
A falu az évről évre itt megrendezendő autós derbiről vált híressé.
A pályákon több kategóriában versenyezhetnek az indulók, akik autókkal a sárban félig elmerülve küzdenek egymással és a feláztatott talajjal – mindezt a nézők nagy örömére!

Izgalmas ?   Veszélyes

A somogybabodi Nemzetközi Off Road Fesztivál Európa legnagyobb terepjáró-autós találkozója. Nyolc országból több mint 1000 4x4-es jármű ad egymásnak randevút a Balaton mellett a három nap alatt több mint 50 000 érdeklődő látogat el ide. A 100 hektáros területen hét versenyszámban mérik össze tudásukat a versenyzők. A fesztivál hangulatról számtalan kiegészítő program gondoskodik a sörfesztiváltól az erőversenyeken keresztül a koncertekig. A találkozón az off-road szerelmesei mindent megtalálnak, ami szem, szájnak ingere. Hagyományszerűen minden évben, több fronton zajlanak az események: a rendkívül közkedvelt dagonya, a dombok rejtekében megbújó katlan, siratófalak mellett 2011-ben négy új, rendkívül látványos pályarésszel bővült a terep.

Inkey kúria

Nevezetessége a sártengeren kívül az Inkey-kúria vagy Inkey-kastély.
A XIX. század közepén az egyik itteni földbirtokos építette az Inkey-kúriát. Az épületet 1995-1996-ban felújították, ma vadászházként üzemel.

Viszont egész másról is híres a falu.
A faluban élőket, akik egész életüket végigdolgozták a helyi termelőszövetkezetben, egész egyszerűen kisemmizték. Nagyjából 80 családot károsítottak meg. A szülői jussból illetve vagyonból egy forintot se kaptak.

Megérkeztünk   

A helyiek heves tiltakozása ellenére áron alul adták el a szövetkezetet.
Az egyik vevő Dr Fenyvesi Csaba, mellékesen háromszoros olimpiai bajnok tőr-és párbajtőrvívásban.  . Fenyvesi még a település egyetlen nevezetességéből az Off Roadból is hasznot húz, hiszen a területre vezető út használatáért közel ötszázezer forintot kér.



Szerelni is kell

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése