2017. május 12., péntek

Csodaszép Magyarország 260. Balatonszemes

Róm.kat. templom



Balatonszemes

A Bagolyvár árnyékában

Balatonszemes a Balaton déli partján, Balatonlelle és Balatonszárszó illetve Balatonőszöd között fekszik. Vasúton a Budapest-Nagykanizsa vonalon, közúton a 7-es főúton, illetve az M7-es autópályán közelíthető meg. 
Állomás

A Külső-Somogyi dombvidék északi, Balatonra néző lejtőire települt, melyek a község területén majdnem mindenütt meredek letöréssel mennek át a part menti fél-egy km széles síkságba.
Első említése Samas alakban írva a Tihanyi Alapítólevélből való, majd a Villa Scemes elnevezés tűnik fel II. Endre idejéből. Később – egészen 1912-ig – Faluszemesnek nevezték, valószínűleg megkülönböztetésül a közelben, Balatonföldvártól délre fekvő Pusztaszemes községtől. A mai név első tagja a tó közelségére utal, második tagja a szem szóval függ össze. A szemes minden bizonnyal őrhely szerepére utal, ugyanis az ókortól itt haladt a Balaton déli partját követő kereskedelmi és hadi út, melyet figyelni kellett.
Bagolyvár utcai kápolna

Szemes egyik jellegzetes látványossága az egykori végvár helyére épült úgynevezett Bagolyvár, amelyet építői a lovagvárakra emlékeztető stílusban emeltek.
A mai Bagolyvár helyén még a középkorban is földvár állt (Bolondvár néven), mely a török időkben a végvári láncolat részét képezte, s mint ilyen hol a magyarok, hol a törökök kezére került, többször lerombolták, majd újra megerősítették.



Róm.kat. templom

Műemlék templomának legkorábbi részei a 12. századból származnak. A templom értékes nevezetessége a hazánkban ritkaságnak számító 16. századi reneszánsz pastoforium (szentségtartó fülke), mely a szentélyben található.
A Hunyady kastélyban a Zeneiskola egyik része működik.
Reich Károly grafikusművész ( a község szülötte) munkásságát emlékház és állandó kiállítás idézi.


A kolostor romjai

A falutól délnyugatra, Rád-puszta határában 13. századi templom romjai állnak. A községtől délre, a Bagó-dombi kemping közelében feltáratlanul rejtőznek egy 14. századi pálos kolostor romjai.






Műv. Ház

Szemes központjában várja a látogatókat az elmúlt fél évszázad talán egyik legvitatottabb életű színművészének Latinovits Zoltánnak emlékmúzeuma.
Rajongóinak, a színházba járóknak kihagyhatatlan zarándokhely a balatonszemesi kiállítás.



Síremléke

Síremléke a szemesi temető dísze.
A Latinovits emlékházzal szemközt, az út túlsó oldalán a nyári hónapokban látogatható a Postamúzeum, amelynek érdekessége, hogy udvarán máig áll a 18. század végén épült barokk stílusú lóváltó állomás és istálló.

Latinovits szobor 
Kikötő

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése