2017. május 7., vasárnap

Csodaszép Magyarország 258. Kereki

Katolikus templom


Kereki

Fejérkő-vár


Kereki rovásos névtáblája

A Balatontól délre 7 km-re, Külső-Somogyban, a Kőröshegy-Pusztaszemesi völgyben található, Kőröshegytől pár kilométerre fekszik Kereki.
Neve „a kerek főnév -i képzős származéka. A kerek szó körhöz hasonló erdőt jelöl (kerek erdő).”   Mások szerint azonban az idők folyamán elpusztult kerek templomáról kapta nevét.
A kereki vár

Nevezetessége a falu határában álló, mára nagyrészt elpusztult Fejérkő-vár, amelynek első írásos említése 1336-ból való.
Régi templomának romjai 1878-ban még megvoltak. Az alapkövek felszedésekor emberi csontokat, olvasószemeket, és egy kettős rézkeresztet találtak ott. 1451-ben már két Kereki nevű helységről is megemlékeztek az oklevelek.
Fejérkő-vár:
Nevét a középkorban téglából rakott falának fehér vakolatáról kapta.
A török időkben már nem volt hadászati jelentősége, így pusztulásnak indult, mára csupán az egyik falrész áll, igaz, az több emelet magasságban.
Kereki mellett találhatók Katonavár (Kupavár) romjai is, melyet Fejérkő várával azonosnak tartanak.

Harangláb

A 18. század19. században köveit, tégláit széthordták, és részben belőle építették 1830-ban az új kereki templomot, és a közelében egy vadászkastélyt is. Ez a kastély a második világháborúban elpusztult. 19611962-ben ásatásokat végeztek, de teljes feltárására még nem került sor.
A római katolikus templomot 1830-ban klasszicista stílusban építette Vizeki Tallián Boldizsár császári kamarás. Szent Anna nevére és tiszteletére szentelték. A reformátusok által építtetett harangláb a falu északi részén a főút mellett áll.








Horthy szobor

Horthy Miklós kormányzó szobrát a róla elnevezett téren 2012. május 13-án avatták fel. A fából faragott, egész alakos, életnagyságú szobor Kücsön Norbert alkotása. A szobrot 2012. május 16-án hajnalban egy Dániel Péter nevű ügyvéd vörös festékkel öntötte le. A megrongált emlékművet a javítás után újra elhelyezték a téren.


A "festékes"

Bár rongálásnak számít, de "erkölcsileg pozitív" és "társadalmilag hasznos" volt, hogy az aljadék zsidó Dániel Péter Kerekiben piros festékkel öntötte le a Horthy-szobrot - mondta ki ítéletében a Siófoki Városi Bíróság.
Forrás: https://kuruc.info/r/26/101825/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése