2017. május 22., hétfő

Csodaszép Magyarország 264. Fonyód

Kikötő


Fonyód

A Badacsony kilátója

Nevét a 'fon' igére vezetik vissza: királyi fonónépek lakták, akik gyékényt, fűzvesszőt, hálót fontak.
Fonyód a Balaton délnyugati partjának legnagyobb városa, s rengeteg panzióval, étteremmel és szórakozóhellyel várja a kikapcsolódásra vágyókat.
Közigazgatásilag Fonyódliget, Bélatelep és Alsóbélatelep is Fonyód részét képezi. Utóbbi a város központjától mintegy két kilométerre, a Fonyódi-hegy nyugati lábánál fekszik, a Balaton partján. Hosszában húzódik a 7-es főút
Vasútállomás

Vasúti csomópont: itt ágazik ki a Székesfehérvár–Gyékényes-vasútvonalból (Déli Vasút) a Kaposvár–Fonyód-vasútvonal, ezenkívül saját kikötővel is rendelkezik.
Mindemellett azzal is büszkélkedhet, hogy a 233 méteres Vár hegyről, a 207 méter magas  Sípos hegyről vagy akár a város vízpartja mellől nyílik talán a legszebb kilátás a szemközti Badacsonyra. 



Várhegy, Kilátó



Fonyód Bélatelepi részén – amelyet az egykori birtokosról Zichy Béláról neveztek el – a
19-20. század fordulójára épült lakok (Huszka-villa, Törley-villa, Ripka villa stb) várják, hogy felfedezzék szépségüket.
1894-ben alakították meg a Balaton–Fonyódi Bélatelepet, s a századfordulóra előkelő villasor épült.


Katolikus templom

A templom utcában található az 1902-ben épült katolikus templom.
Itt nyílik a tóba a Balaton leghosszabb mólója, amely 464 méter hosszú.
Fonyód legrégebbi emléke azonban az egykori palánkvár, az Alsóvár, amelyet a közelmúltban újítottak fel, s tettek látogathatóvá.










Alsóvár

Minden év augusztus 3-án várjátékokkal szórakoztatják itt a turistákat.
A Fonyódi Nyári Fesztivált hagyományteremtő jelleggel hívták életre. Erre esik a fonyódi vár egykori védőinek tiszteletére tartott megemlékezés, amelyen korhű jelmezbe öltözött lovasok, íjászok tartanak bemutatót a feltárt és helyreállított Fácános Palánkvárnál
1957-ben kezdték meg a meleg víz utáni kutatást is, aminek eredményeként szénsavas vizet találtak, s ettől kezdve ismert ’Fonyódi’ néven az ásványvíz.


Törley villa

Helyi, megyei és országos összefogás eredményeképpen sikerült egy 100 éves villaépületet újjávarázsolni, s Bélatelepen a Bartók Béla u. 3. sz. alatt kapott helyet a Fonyódi Múzeum a régi mozi épületében, ahol az állandó helytörténeti és néprajzi anyag mellett a Balaton állat- és növényvilágával, a természetvédelem fontosságával ismerkedhetnek a látogatók.
Fekete István: A koppányi aga testamentuma cselekményének fontos helyszíne Fonód (Fonyód) végvára.

Szép kilátás

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése