2017. május 3., szerda

Csodaszép Magyarország 256. Balatonendréd

Endrédi csipke


Balatonendréd

A balatoni csipke hazája

A Zamárditól néhány kilométerre délre érheti el a turista  Balatonendrédet, amelynek első írásos említése 1082-ből való, Villa Endre néven.
Az M7-esről közvetlen lejárattal rendelkezik, a tó felől pedig Zamárdiból ágazik el az út, amelyen végighaladva a községbe jutunk.
Közúton vagy kerékpáron lehet csak megközelíteni, vasútja nincs ugyan, de az autóbuszjáratok Siófok felé viszont rendszeresek és gyakoriak.
Egy 1082-ből származó oklevél említi először a falu nevét, melyet az Endre-András névből eredeztetnek. A község védőszentje is Szent András.  A Karancsó-hegyen egy honfoglaláskori lovas sírjára bukkantak.
Katolikus templom

A hangulatos község rokokó stílusú temploma – egykori fényében pompázva – a dimbes-dombos falucska egyik halmán fogadja a látogatókat.
A megszállók kiűzésekor állítólag a menekülő törökök a Várcsige-hegy oldalában ásták el kincseiket, amit azóta is hiába keresnek!







Kájel Csipkeház
Nevezetességei:
Nyári hónapokban érdemes felkeresni a Kossuth utcában található Kájel Csipkeházat , ahol a Dél-Balaton vidékére jellemző csipkeművészet álomszép remekei nyújtanak felejthetetlen élményt.
A balatonendrédi vert-csipkék a határainkon túl is ismertek.


Endrédi csipkék

A flandriai eredetű csipke készítésének meghonosítása Kájel Endre református lelkész nevéhez fűződik, aki a századfordulón hozta  „haza” e nagy pontosságot és türelmet igénylő foglalatosságot.
Egy magánházban áll az a csipkemúzeum, melyet Kájel Endre református tiszteletes gyermekei készítettek édesapjuk, az endrédi csipke meghonosítójának emlékére. A múzeumban több, mint két szobára való, 80 féle csipke van tablókra, vitrinbe rejtve. Maga a gyűjtemény Magyarországon egyedülálló.
(az angol gépi csipke az olcsósága miatt kiszorította a piacról).
Vadfőző verseny                      

Vadétkek sütő-és főzőversenye








Szüret




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése