2017. április 26., szerda

Csodaszép Magyarország 253. Szántódpuszta

Ménes Csárda


Szántódpuszta

Turisztikai központ

Szántódtól 1,5 km-re, Zamárditól 3 km-re, Lullától 12 km-re található.
Az 1986-ban építészeti nívódíjat, 1994-ben Európa Nostra díjat nyert SZÁNTÓDPUSZTA, a XVIII-XIX. Századi páratlan majorsági műemlék-együttes, mely a Balaton déli partján, a 7-es számú főút mellett található.
Szent Kristóf kápolna

A puszta mintegy harminc épülete eredeti állapotban őrzi egy majorság képét.

A puszta legszebb része a Szent Kristóf kápolna – a hozzá tartozó majorsági temetővel – ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a tihanyi félszigetre, s a Balaton északi partjára.
A bejárat mellett, az egyik cselédházban a Ménes Csárda fogadja az éhesen érkezőket, majd a fogadóépületté és múzeummá alakított, 1716-ban épült uradalmi kúriába ér a vendég.
A puszta központi részén álló egykori magtárban ma népművészeti tárgyakból nyílt kiállítás látogatható.
Kukorica góré

A ma már Szántódhoz tartozó Szántódpuszta századokon át a Tihanyi Apátság birtoka volt.
A majorság mértani középpontjában hosszú kukoricagóré húzódik, mellette az Öregcsárda, a lóistálló és karám, mögötte füstölő, sertés- és tyúkólak találhatók.
A majorság területén vendégházak várják a természet kedvelőit.
Óriás hordó. Háromméteres hordóelőlap emlékeztet a vidék egykor igen jelentős bortermelésére.
Óriás hordó

A dombtetőn barokk Kristóf-kápolna áll, ahonnan remek kilátás nyílik mind a Kő-hegyre, mind a tó medencéjére és a tájat uraló Tihanyi-félszigetre.
Szántód jelentőségét az évszázadok óta használt Rév adja, amely különösen a nyári hónapokban bonyolít le hatalmas forgalmat, átszállítva az utasokat Tihanyba.
A pusztán áll az a kúria, ahol valaha Kazinczy Ferenc meglátogatta a bérlőt, Palóczi Horváth Ádámot. Egy kétszáz évvel ezelőtti időből származó okirat tanúsága szerint akkoriban kápolna, gémeskút és kocsma állt e helyen, környezetében pedig a gondozott kertek látványa fogadta az utazót.
Lovasbemutató

Ma a legtöbb nézőt a lovasprogramok vonzzák Szántódpusztára, amely nemzetközi versenyeknek is gyakran otthont ad.
Szántódpuszta 1995-ben kapta meg az Europa Nostra-díjat építészeti hagyományainak őrzésért, s az értékes műemlékek helyreállításáért.
Több mint 350 millió forintos beruházással bővítik a balatoni élő skanzenként működő Szántódpuszta kínálatát, amelynek része lesz egy keszthelyi lovas postakocsi-járat indítása is.

Falunap

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése