2017. április 10., hétfő

Csodaszép Magyarország 247. Örvényes

Örvényes templom és tanyamúzeum


Örvényes

Ma is lapátol a vén malom

A Balaton északi partján, a Tihanyi-félsziget közelében fekszik. Megközelíthető a 71-es főúton vagy a Székesfehérvár–Balatonfüred–Tapolca-vasútvonalon.

Örvényes állomás

Örményes Árpád-kori település. Nevét már 1093-ban említették Ermenes néven, később írták Eurmenus, Ermenus, Ewrmenes, Wrmenes alakban; …
Miért kapta az első nevét s mikor került abba a "m" helyett a "v" (ami az értelmét megváltoztatta) nem tudjuk. (Jankó 1.: 20.o.)
A Pécsely patak vízét hasznosítva a mai napig is működő, több száz éves vízimalom (1748) áll a falu szélén, a 71. számú főúttól mindössze ötven méterre.
A turista szezonban forognak az ősi lapátkerekek.
Néhány méterrel odébb Tájház enged bepillantást a helyiek egykori hétköznapjaiba.
Örvényes körül fekszik a Balaton-felvidéki Nemzeti Park, amelyben a Pécsely patak völgye, északra, a régi bánya feletti őstölgyes, vagy a három kilométerre lévő Zádor-vár romjai is találhatók.
A falut ölelő lankánkon őshonos balatoni szőlőfajtákat (olaszrizling, rizlingszilváni) termesztenek.

Nevezetességei

Róm.kat. templom


Templomrom a temetőben: (román stílusú, 13. század) – A falu keleti részén, a temetőben áll. Ez volt a középkori falu temploma, a 13. században épült, román stílusban. Egyenesen záródású szentélyének magasan álló falai fölé tetőt emeltek, hogy a további pusztulástól megóvják.

Katolikus templom

 

 

 

 

 
Vizimalom

Vízimalom-múzeum - 1800 körül épült, a Pécsely-patak mozgatja ma is nagy vízkerekét. Az örvényesi vízimalmokról a 13. századból maradt fenn az első feljegyzés. Ennek a ma is működőnek az elődjéről 1211-ben írtak először.

Római villa romjai a Hosszúréteknél. – A falutól nyugatra, a Hosszú-réteknek nevezett részen találhatók.

Pécsely-patak hídja: kétnyílásos, késő barokk építmény, 1800 körül készült. Fülkéjében Nepomuki Szent János szobra áll.

"Vadkacsa" szabadstrand

 
Diófa Vendégház

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése