2017. április 21., péntek

Csodaszép Magyarország 251. Balácapuszta

Balácapuszta


Balácapuszta (Nemesvámos)

A rómaiak nyomát kutatva
Nemesvámos határában a római korban egy Caesariana nevű település helyezkedett el. Itt fedezték föl Pannónia provincia egyik legjelentősebb és legkorábbi „villa rusticá”-ját, az 1-4. századból.
Lépcsős támfalak

A Római villagazdaság a Nemesvámos melletti Balácapusztán egy római-kori villa és a köré épült gazdaság romjaiból rendezett nagy területen elterülő régészeti kiállítás. A részben rekonstruált villagazdaság épületegyüttese és a romkert a Veszprém Megyei Múzeumi Igazgatóság kiállítóhelyeként üzemel. 1984. május 18-a óta a múzeumi világnapon, vagy egy ahhoz közeli szombaton római napot rendeznek. 2012-ben egy átfogó beruházás keretében az egész területet római-kori múzeummá és élményparkká alakították.
A Közép-Európában páratlan egykori római villagazdaság első emlékeit a XX. század legelején tárták fel, a munkák azóta is folynak. Különlegesen szép, a pompejiekhez hasonló mozaikok is előkerültek itt. Igen nagy gazdasági egység központja volt a balácapusztai épületegyüttes. Mintegy 30-40 fő- és 100 melléképület létezését feltételezik.

Balácapuszta
A tulajdonos kb. 16 hektáros gazdaságát szabálytalan négyszögű kőfal vette körül. A földbirtok középpontjában állt a bérlő villája, hozzá csatlakozott a falakkal körülvett kert, a körítőfalon belül még további különböző funkciójú épületek álltak.
Nemesvámos és Baláca környékén több, ma is létező forrás van (Nagykút, Kiskút, Ányoskút), amelyeknek római foglalása bizonyított.
A villagazdaság (villa rustica) nem mai értelemben vett nyaralóhely volt, hanem egy gazdasági egység, majorság, amely mezőgazdasági munkára épült. A birtok (fundus) központjában, parkszerű környezetben igényesen megépített lakóház(ak), fürdő, zárt udvarok, díszkertek (vividarium) voltak. Ezt a központi részt (pars urbana) olykor kerítéssel is elválasztották a gazdasági részlegtől (pars rustica), ahol a műhelyek, magtárak, istállók és egyéb termelési létesítmények álltak.
Az egykori Római Villagazdaság 3. századi főépületét életszerűen rekonstruálták a szakemberek.  A fallal körülvett terepen egykor  16 épület állt, ahol még a 4. században is laktak.
Villagazdaság kiállítás

A villagazdaság képet nyújt a hajdan itt élő rómaiak mindennapjairól, megcsodálhatjuk az épület falfestményeit és mozaikjait.
A sok jelentős épületmaradvány mellett előkerültek a színek alapján megkülönböztetett sárga-lila, vörös, vörös-fekete illetve a válaszfalról származó fehér alapú falfestmények és különlegesen szép mozaikok, melyeket a Pompejiben talált képekhez hasonlítanak.



Mozaikpadló                    

Elkezdték a színpompás mozaikpadló hiteles másolatának beépítését a balácai római kori villagazdaságban. A több mint 700 ezer darabból álló alkotás helyszíni munkálataival egy hónap alatt készülnek el, a látogatók június 2-án már megtekinthetik.







Nemesvámos, Betyárcsárda

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése