2017. április 11., kedd

Csodaszép Magyarország 248. Alsóörs

Hajójárati kikötő


Alsóörs

A Turbános Török – ház

Alsóörs Veszprém megyei község a megye Balatonfüredi járásában, a Balaton keleti medencéjének északi partján. Szomszédos települései Balatonalmádi, Lovas, Paloznak és Felsőörs. Szőlővel beültetett lankáin kezdődik a csopaki borvidék.

Vasútállomás

Alsóörs a 71-es főút mentén helyezkedik el, de Alsóörs vasútállomás könnyen megközelíthető vasúton is, a Székesfehérvár–Tapolca-vasútvonalon, valamint a közeli Balaton-parti települések felől elérhető menetrend szerinti hajójáratokkal (vagy akár vitorláshajóval) is.
1909 és 1969 között vasút kötötte össze a települést a megyeszékhellyel, Veszprémmel , sőt Győrrel is. (A Győrt Balatonnal összekötő vasútvonal valaha (1969-ig) Alsóörsig tartott.).



Török adószedő háza

A falu felső részén, egy kis dombon áll az egész Balaton felvidék legrégebbi háza, amelyet a 15. században építettek.
Alsóörs legnevezetesebb épülete a Török-ház, mely a Somlyó-hegy lankáira felkapaszkodó ófaluban, egy magaslati részen épült 1500 körül, késő gótikus stílusban. A ház ma kiállítóhelyiségként funkcionál.
A kisnemesi udvarház onnan kapta a nevét, hogy kéményének teteje török turbánra emlékeztető sipkát visel.
Bár egyes források szerint nem csak ez az oka a török előtagnak, mivel a nép emlékezete szerint a települést sanyargató törökök tisztségviselője, az adószedő is e helyütt alakította ki rezidenciáját.
A háztól nem messze áll az Árpádkori templom, amelynek tornya már messziről látható.
Ugyancsak nevezetes épülete a román és gótikus stíluselemeket is őrző, 13. századi alapokra épült, 1807-ben barokk stílusban felújított református temploma, amelynek festett famennyezete 1721-ből való.
Római katolikus templom

Római katolikus temploma a 20. század vége felé (1987-ben) épült, modern stílusú építmény, amely viszonylag rejtett, kevéssé szembeszökő, a turisták előtt általában nemigen ismert helyen található, a községi általános iskola szomszédságában.
Többnyire vörös homokkőből készült a településen több helyen felbukkanó, nagy számú szobor is.
Közelében rendezetlen, de értékes arborétum is található Alsóörs hegyre kaptató oldalában.
A község központjában (a Római út és az Endrődi Sándor utca kereszteződésénél) üzemel a "Kocsma", melynek falain belül gazdag gyűjtemény található népi eszközökből és használati tárgyakból. Múzeum jellege mellett kulturális találkozóhelye a budapesti és a veszprémi színházi élet képviselőinek.
Közvetlenül a település fölé magasodó Somlyó-hegyen áll a Somlyó-hegyi kilátó, amelynek régi, elkorhadt építményét 2015-ben az alapoktól építették újjá. Ezzel a korábbinál kétszer magasabb kilátót hozva létre, melyet az átadása után Alsóörs koronájaként emlegettek.
Alsóörs közigazgatási területén emelkedik még a Csere-hegyi kilátó is, amely a Balaton vidékének első, kőből épült kilátója volt; mai kinézetét az ezredforduló utáni években nyerte el.

Református műemléktemplom

Az Örs helynevek etimológiája Anonymusnál megjelenő Orsova helynév kapcsán az ómagyar Örs személynévből való eredeztetés lehetőségét.
A Dunántúl majdnem minden megyéjében előfordul.
HORGOSI ÖDÖN az Örs utótagú helynevek vizsgálatából kiindulva úgy véli, hogy Örs helynevünk kapcsolatban állhat az alán, jász, oszét ürs ’fehér’ melléknévvel.
Az Örs, Örös nevek egy része talán valóban az őr ’őrhely’ jelentésű főnévvel hozható kapcsolatba.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése