2017. április 15., szombat

Csodaszép Magyarország 249. Felsőörs

Református templom


Felsőörs

Román kori templom

A Balaton-felvidék azon települései közé tartozik, ahonnan – legalábbis a település egy része felől – látni lehet ugyan a Balatont, de saját tóparttal a helység nem rendelkezik.
A középkorban a mai Balatonalmádi és Paloznak között, a Balaton mellett feküdt az Örs nevű királyi föld, amely már a 13. században három részre vált - a mai Alsóörsre, Felsőörsre és Lovasra.
Felsőörs „felső" jelzője helyett a középkorban gyakran olvassuk a „kővágó", ritkábban a „vágó" jelzőt, mert határában malom- és más kövek készítésére alkalmas kőanyagot fejtettek. Ennek a jelentőségére utal, hogy a 13. század végén „kőhordóút" nevet említenek okleveleink.
A hely legkorábban 1269-ben tűnik fel, és már ekkor állott benne az a kőből épült palota, melynek helyét „Miske palotája” néven a helyi lakosság ma is ismeri. 1301. április 9-én a bakonybéli apát és konvent eladta felső- és alsóörsi szőlőjét, mert ottani jobbágyaik és szőlőmíveseik Csák nembéli Márk fia István és rokonai, báró Cseszneki Jakab fiai garázdálkodásai folytán annyira elszegényedtek, hogy e vidéket otthagyni és a szőlőmívelést beszüntetni kényszerültek.

Bűnbánó Szent Magdolna templom

A 13. századi szakrális építészet egyik gyöngyszeme és egyben a Balatonfelvidék legépebben ránk maradt román kori emléke a felsőörsi templom.
Érdekessége a vörös és a fehér kövek színes játéka.
Az 1700-as években leégett, de később helyreállított templomhoz nem csak ezért érdemes elsétálni;
A hegytetőről ugyanis gyönyörű kilátás nyílik egészen Tihanyig.


A település nevezetessége még, hogy innen származik a Batthyány család.





Geológiai bemutató hely

Malom-völgy helyi jelentőségű védett természeti terület.
Malom-völgy talán legjelentősebb geológiai értéke a nyáron is bő vizű Malom-patak medrében található mésztufa-gátak. A néhol majd egy méter magas természetes gátak a vízbe lógó, úszó szerves anyagokból (gyökerek, faágak, levelek) és az ezek felületén kiváló ásványi anyagokból épülnek napjainkban is.
Vörös homokkőből faragott kereszt 

A terület másik geológiai látványossága és a helyiek körében is nagyon népszerű kirándulóhely a Szent Kereszt-hegy függőlegesen álló sziklabordája, sziklapengéje, vagy közismertebb nevén a Miske-szikla. A hely a Balaton-felvidéken egyedülálló épségben megmaradt román stílusú, árpád-kori templomának feltételezett építőjéről I. Örsi Miske ispánról kapta nevét, akinek palotája állhatott itt a Szent-kereszt hegy legmagasabb pontján, ahol ma egy helyi vörös kőből faragott feszületet láthatunk.

Cserehegy







Malomvölgyi tanösvény

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése