2017. április 7., péntek

Csodaszép Magyarország 246. Balatonudvari

Szív alakú sírkövek


Balatonudvari

Szív alakú sírkövek

Balatonudvari a Balaton északi partján, Balatonfüredtől 10 km-re nyugatra, a Tihanyi-félsziget szomszédságában fekszik.
Nevét valószínűleg a királyi udvarnokokról kapta. A falu neve az 1055-ben készült tihanyi alapítólevélben nem szerepelt, ám egy 1092-ben írt (feltehetőleg hamisított[3]) oklevél tartalmazott Udvarira vonatkozó megjegyzéseket. Az első okleveles említésekor mint Vduory szerepel. Az itteni birtok a Tihanyi apátságé, majd a leveldi karthauziaké, végül a veszprémi püspökségé egészen a 20. századig.

Fövenyes

A községhatár nyugati része és a Balaton szögében üdülőtelep létesült, Szent Antal telep néven, amely 1945 után a Kiliántelep, 1990-ben a Fövenyes nevet kapta.
Aki figyelmesen szemléli a tájat, Balatonudvariba érve azonnal észreveheti az utmenti temető szív alakú sírköveit.
A Magyarországon egyedülálló formájú, napsütésben enyhe rózsaszínben fénylő sírkövek eredetét illetően több legenda is született:
A legvalószínűbbnek az tűnik, hogy a szív alakú köveket egy „udvari” kőműveslegény készítette az  Akali határában fejtett kövekből.
A területet a 18. század vége felé kezdték temetőként használni a helyiek, s vallási hovatartozástól függetlenül ide temetkezett a falu lakossága.
A másutt példa nélküli szokás nagyjából negyven éven át tartott, majd – talán a sírkőfaragó mesterek e világból való távozása miatt – amilyen hirtelen felbukkant, olyan gyorsan el is tűnt.
Strand

A szív alakú sírkövek másik különlegessége, hogy egyes napszakokban rózsaszín színűek, attól függően, hogy a napsugarak milyen szögből érik őket.
Balatonudvari temetője az itt található több tucatnyi, szív alakú, fehér mészkőből faragott sírkőről nevezetes, melyek eszmei értéke miatt az egész temető védettnek minősül. A több mint hatvan ilyen sírkő, mint népi műemlék különlegességnek számít, mert hazánkban hozzájuk hasonlót csak egy-két helyen látni (például néhányat Balatonfüred temetőjében). A sírköveken 18081840 közötti évszámok olvashatók, bár az idő több helyen olvashatatlanná tette a feliratokat. Némelyiken jól látszik, hogy a kőfaragásban és helyesírásban is járatlan helyi kőfaragók munkája lehet. A leggyakoribb családnevek a Kozma és a Kerkápoly.
Sokan próbálták már megfejteni, miért faragtak ilyen szív alakú sírköveket ebbe a temetőbe; a pontos válasz nem ismert, de a róluk szóló legenda a helytörténeti galériában megtalálható.
Balatonudvari templom

Látnivaló még a Szent Márton-templomrómai katolikus templom (a középkori templom felhasználásával épült a 19. század első felében.




Balaton Vendégház

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése