2017. április 18., kedd

Csodaszép Magyarország 250. Balatonalmádi

Református erődtemplom


Balatonalmádi

Galéria a padláson

Balatonalmádi nagy ütemben fejlődő, forgalmas üdülőváros Veszprém megyében, a Balaton északkeleti öble közelében, az Öreg-hegynek a tóra leereszkedő lejtőjén, része Vörösberény (1971 óta), Budatava és Káptalanfüred is.
A környező dombok-hegyek jelentős mértékben tartalmaznak vörös homokkövet, amelyet a helybeli házak építésénél gyakran használtak.

Vörös homokkő Balatonrendesről

A település neve a 20. század eleji községnév-rendezésig Almádi volt. 1909-ben lett nagyközség.
Az 1908-1909-ben megépült GyőrVeszprém–Almádi-Alsóörs és a Börgönd-Szabadbattyán-Balatonfüred-Tapolca vasútvonal révén üdülőhelyi fejlődése ugrásszerűen felgyorsult.
A hét kilométernyi partszakaszon találjuk az északi part legnagyobb (Wesselényi) strandját.
Helyi művészek összefogása hozta létre a Balatonalmádi Polgármesteri Hivatal tetőterében a magyar tenger környékének legnagyobb kiállítótermét, a nyári idényben nyitva tartó  Padlás Galériát, amely – sok kiállítás mellett – a kétévente megrendezendő Balaton Tárlatnak is otthont ad.
Aki „nyakába veszi” a települést, a Vörösberényben, Almádi ősi településrészén bukkanhat a falu középkori, 13. századi erődtemplomára, amelynek – a hívek védelmére emelt – falai a mai napig állnak.


Plébánia templom

Az Almádi központjában lévő Szent Imre plébániatemplom 1930-ban épült Medgyasszay István tervei alapján. A templom különös értéke, hogy az erdélyi építészet hagyományait követi, de tömegében meghatározó a vöröskő-architektúra. A templom mellett áll az 1956-ban a budai várból áthelyezett Szent Jobb-kápolna, Róth Miksa Szent Istvánt ábrázoló aranymozaikjával és Szent István jobbjának egy fragmentumával. 2008 óta Szent Imre herceg és édesanyja, Boldog (Bajor) Gizella ereklyéje is a Szent Jobb kápolnában került elhelyezésre.
A településtől néhány kilométerre északra fekszik a beszédes nevű Szentkirályszabadja, amelynek elnevezése arra utal, hogy lakói még Szent Istvántól nyerték nemesi kiváltságukat.
Erődtemplom:  A kora középkorban hazánkban is számos templom köré emeltek falat, hogy ellenséges támadás esetén a hívők védelmet találjanak Isten házában.
A vörösberényi erődtemplom a Balaton-felvidék egyik legjelentősebb történelmi kincse, védett műemléke.
Pannónia Kulturális Központ
 
Vasútállomás

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése