2017. január 12., csütörtök

Furcsa nevű községeink IV.

Régi bányamozdony


Furcsanevű községeink    IV.

Farkaslyuk:

Ifjúsági tábor

A hagyomány szerint egy farkasok utáni hajtóvadászat után kapta a hely a Farkaslyuk nevet.
A Rima-Murány-Salgótarján Vasmű Rt 1913-ban kezdett hozzá a bányanyitási munkálatoknak. Az 1914-ben a közelben megnyitott szénbánya sokáig nyújtott munkát a lakóknak.
1996. október 13-án Farkaslyuk lakói népszavazáson döntöttek a település önállóságáról
A legközelebbi település egyben a legközelebbi város is: a községtől északra fekvő Ózd legutolsó házai mindössze néhány száz méterre állnak Farkaslyuk északi részének utcáitól



Karakószörcsök:                                                        
Evangélikus egyház

Karakószörcsök Veszprém megye nyugati részén, nem messze a Somlótól, néhány kilométerre a 8-as számú fő közlekedési úttól fekszik. Vonattal elérhető a Székesfehérvár–Veszprém–Celldömölk–Szombathely-vasútvonalon.
Először 1288-ban tűnt fel Zurchuk írásmóddal, később – 1426-ban – már Karakozurchek.
Előtagja a szláv Krakov vagy Krakkó hely- és víznévből képződött, utótagja pedig
galagonyást jelent. Magyarra fordítva:  Galagonyáshely.
Egykori falubeliek

A falu Szent István felesége, Gizella királyné birtoka volt.  Akkoriban az ittenieket
árkibányaszürcsöki  várjobbágyoknak nevezték, a települést pedig Árkibányaszürcsöknek.
A templomtól a vasútig vezető útnak  Szarkaszer volt a neve, mert az út menti akácfákon sok szarka talált magának lakóhelyet.






 
Millenneumi emlékmű
Kup:
Kup község Veszprém megyében, a Pápai járásban.
A Bakonyalja nyugati szélén, a Bittva völgyében, Pápától kb. 10 km-re fekszik, 490 fős település.
A település nevének eredete
A zobori apátság 1111-i oklevelében az egyik tanú neve: Cup, így feltehető, hogy a név e szláv eredetű személynévből ered. Veszprém megyében viszont a szláv eredetű kúp szavunk először csak 1784-ben bukkant fel, ezért a középkori falunevet nem származtathatjuk belőle.
A T. Sz. 1968. november 1-én helyezte üzembe az alumínium öntödét, rá egy évre a vasöntödét. A fellendülés 1971-ben kezdődött, és 1984-ben már 134 embernek adott munkát. 1990-ben dolgozói tulajdonba került, majd 2006 elején – piaci gondok miatt – magántulajdonba. Jelenleg egy nyíregyházi cég üzemelteti.




                                                                                             
A település címe
Kék:

Ahol talán a boldogság kék madara röpködött?
Szabolcs-Szatmár-Bereg megye északi részén, a Rétközben, a Lónyai csatorna mellett fekvő település.
Kék nevét 1268-ban említik először az oklevelek, mint várbirtokot. Ekkor V. István és IV. László királyok Karászi Sándor bánnak adják királyi adományként.
1333-ban Karászi Sándor bán unokája a települést Magyar Pál gimesi várnagy-nak adta el. Ekkor a Zichy család oklevéltárában, Poss. seu terra Keek-néven van nevezve.
Református temploma 1818-ban épült.
Kék Község címere vágással osztott hasított talpú egyszerű vonalú pajzs. A pajzsfő ezüst mezőjében jobbra repülő kék színű madár és zöld vízi növényzet látható. A pajzstalp első két felében jobbra ezüstszínű hal úszik, a másik kék mezőt három ezüst hullám tagolja. A címer fő motívumai a mondán és a valóságon alapulnak, melyből községünk neve eredhet.
A motívumok történelmi és földrajzi indoklása:
- A monda szerint valaha itt röpködött a Rétközben egy különös kék farkú madár, mely itt hullatta el gyönyörű tollait. A református egyház régi pecsétjén is felfedezhető a madár rajza.
- Feltételezhető, hogy káka vízinövényből származik a község neve. Első írásos említésünk 1268-ban: Kaak.


Jellegzetes falusi ház

Mérges:

Győr-Moson-Sopron megyében, a Rába folyó völgyében fekszik egy patkó alakú kanyarulatban. Már a honfoglalás előtt is lakott hely volt.
Mérges környéke már a honfoglalás előtt lakott hely volt. Ásatások bizonyítják, hogy veterán római katonák telepe volt itt. A község határában több ízben találtak avar sírokat. Mérges a honfoglalás után magyarokkal népesült be. Első ismert birtokosa a téti Pok (Poky, Puk) család volt.


Galambgomba (ez tényleg mérges!)
 A község ura a 15. században Mérges Miklós lett, aki várat emeltetett és kőhidat építtetett a Rábán.
1787-ben a régi templomfalakra felépülő templom közepén ásott nagy meszesgödörből tömérdek hadianyag, régi kard, puska, dárda és mintegy 30 db kisebb-nagyobb ágyúgolyó került elő. A legnagyobbat, egy 34 fontos ágyúgolyót az örök emlékezet okából befalazták a templom tűzfalába, majd egyet az 1835-ben épült torony oldalába is.




                                                                                    
Hungaroring

Mogyoród:


A falu neve a mogyoróval, illetve a mogyoróbokorral kapcsolatos, hiszen mogyoród jelentése: „mogyoróban gazdag”. Mára már csak néhány mogyoróbokor maradt a nagyközség területén. Ezek közül egy a plébánia udvarában található.
A településnév történelmi dokumentumokon több formában is megjelenik: hazai oklevelekben Mogyoród néven, török adólajstromokon „Magoród”-ként, „Mogyorós”-ként, külföldi, egyházi okleveleken pedig mint Monorond, Mangerat, Munerod, Mamorade.


Szisz Ferenc az első versenygyőztesének szobra

Nevezetessége:  
Katolikus templom (barokk, 1749, egy régi bencés monostor romjaiból épült)
Szent László kilátó és kápolna
Fő tér
Aquaréna (aquapark)
A településtől délre halad el a Csörsz árok



Kisboldogasszony templom

Nyalka:
A Pannonhalmától kelet-délkeletre elterülő síkságon, Győrtől 23 km-re lévő község.
Szent István 1001. évi keltezésű oklevelében említi Chimudi névalakban, mint Szent Benedek-rendnek adott birtokot. 1250-ben Szent László szabadalomlevelében Hymud alias Nelka alakban említi, ettől kezdve a pannonhalmi apátság birtoka. Albeusnak többször említett jegyzékében vagy Hymudnak vagy pedig Nelkának van megemlítve.







Pincesor

Nyúl:
A község Győrtől 13 km-re dél-délkeletre, a Sokorói-dombságon terül el. Elérhető a 82-es főúton, vagy a Győr–Veszprém-vasútvonalon.
Nevezetességei:
Sípálya
Magántulajdonban lévő csillagvizsgáló.
Kilátók: Lila-hegy geodéziai mérőtoronnyal (313 méter), Hegyes-magas URH toronnyal (309 méter), Zsidó-domb (241 méter), Pojt (239 méter), Gerha (200 méter).
Az első adat Nyúl község nevéről Szent István pannonhalmi alapító levelében található 1037-ből, ahol a község Villa Nuul ( Nyúlközség ) néven szerepel.
Valószínűleg a Nyúl nevűcsalád birtoka lehetett. Szent László korában,
1086-ban a község neve Nulu alakban szerepelt. Már akkor szőlő
termelőhelyként tartották számon.
(Nekem még nincs emléktáblám, de ami késik...........)
A falu központja


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése