2017. december 6., szerda

Csodaszép Magyarország 354. Szokolya

Napelemes motorkocsi


Szokolya



Mányoki Ádám szülőfaluja

Szokolya a Börzsöny lábánál fekszik, Kismarostól 12 km-re. A síelésre alkalmas lejtő a falu elején, a Kántor dombon található. 2000 előtt itt egy 350 méter hosszú sípálya volt, tányéros felvonóval és világítással, de sajnos az utóbbi években ezt már nem láttuk működni, azóta lebontották a liftet
Szokolya a 317-es számú (Kismaros – Szokolya – Királyrét) erdei vasútvonalon is megközelíthető

Erdei kisvasút


Napelemes szerelvény kifejlesztése:2013 tavaszán kiszivárgott az Ipoly Erdő Zrt. egyik fejlesztésének híre: egy napelemes meghajtású vonatot, ami borús időben és erdei körülmények között is képes a tetejére szerelt napelemek és a fékekből visszanyert energia segítségével közlekedni a kisvasút vonalán. A vonatot 2013 májusában bemutatták a nagyközönségnek is és üzembe is helyezték. 

A környezetbarát szerelvény 25 kilométeres sebességgel közlekedhet óránként – noha technikai szempontból ennél többre is képes lenne.

Neve szláv eredetű, a szokol (sólyom) szóból származtatják. Az Árpád-korban feltételezhetően a király solymászai éltek itt.
A Dél-Börzsönyben található. Külterületi településrészei:
Királyrét,  Magastax,  Paphegy,  Szarvastó,  Szokolya vasútállomás.
Királyrét a középkorban a királyok kedvelt vadászhelye volt. Az itteni Vár-hegy tövében kis tó tükre csillog. Itt, e tó partján egykor Mátyás király nejének, Beatrix királynénak fürdőhelye volt.
Az Árpád-kori alapítású község területe az ősidők óta lakott, ezt bizonyítják – egyebek mellett – a Paphegy és a Királyrét földvárai.
A tatárjárás idején a település lakói rejtekhelyül itt pincéket vájtak, ezekből több még ma is megtalálható, közülük némelyik igen terjedelmes.
Egy 1263-ból fennmaradt oklevél szerint IV. Béla király bizonyos Szokol nevű templárius kolostorban békült ki a fiával, Istvánnal, László honti főesperes közbenjárására; azt azonban semmiféle följegyzés nem bizonyítja, hogy ez a Szokol a hontmegyei Szokolya községgel azonos.
Róm. kat. templom

E faluban született a 18. század kiemelkedő udvari és uralkodói portréfestője, Mányoki Ádám (1673-1745). A művész többek közt II. Rákóczi Ferenc erdélyi fejedelem és Erős Ágost szász választófejedelem festőjeként dolgozott.
A település értékes műemléke a református templom és a lelkészi lak, amelyben Mányoki is meglátta a napvilágot.
Mányoki mellett Viski János (1891-1987) állatfestő emlékét is ápolják a helyiek.


Református templom

A községben megtalálható a Börzsöny Gyöngye Napköziotthonos Óvoda, valamint a Cseh Péter Általános Iskola. Orvosi rendelő, gyermekorvosi rendelő és gyógyszertár is üzemel. A településen üzemel a Sárkányölő Szent György idősek otthona.


Kacár tanya

Kacár tanya :   Az egész tanyát - nevezhetnénk inkább gazdaságnak is - saját kétkezi munkával hozták létre sok év alatt. Található itt kenyérsütő kemence, széldaráló (a közelében egy kis tó), "talpasház" - benne egy kovácsműhely – kerek-ólak, juhhodály és még sok egyéb.


 
Viski lovasudvar


Szokolya a Börzsöny-hegység egyik legszebb részén elhelyezkedő kis település, amely Váctól 20 km-re, a Dunakanyar mellett fekszik. Itt található a Viski lovasudvar.
Minden év augusztusában megrendezik a már hagyománnyá vált szokolyai lovasnapot. Emellett ősszel tájékozódási tereplovagló verseny, és vadászlovaglás várja az ide látogató lovasokat. Kitűnő terepadottságainknak köszönhetően pedig egész napos lovastúrákat szerveznek egész évben a Börzsöny-hegység vadregényes tájain.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése