2017. december 15., péntek

Csodaszép Magyarország 358. Nagybörzsöny

Szőnyi István emlékház


Nagybörzsöny

Bányászjelvény a templom falán

Nagybörzsöny a Börzsöny nyugati peremén, a Börzsöny-patak partján található. Közigazgatási területe nyugaton az Ipolyig terjed, keleten pedig mélyen benyúlik a Börzsöny erdei közé. Területének csaknem háromnegyede a Duna–Ipoly Nemzeti Parkhoz tartozik.
Nyugati határát (mely egyben államhatár is Szlovákia felé) az Ipoly alkotja.
Evang. templom

A falu neve az Árpád-korban Bersen, Belsun volt. Mai nevét a 20. század eleji közigazgatási átrendezéskor kapta, 1908 óta használja, korábban Börzsönynek nevezték.
Az Ipoly-völgy legrégebbi települései közé tartozik a 14-15. században nyitott  ezüst-, réz- és aranybányáiról híres Nagybörzsöny.
Az egykori bányászathoz kapcsolódik a 13 században gótikus stílusban emelt, majd a 15. század során bővített, torony nélküli templom.
Falán 1417-es dátummal bányászjelvény, faragott véső- és kalapács látható – ezért a helyiek csak Bányásztemplomként emlegetik az értékes Árpádkori műemléket.
Szt István templom

A Szent István templom szintén a középkorból, a 13. századból maradt az utókorra. Az egyszerűségében is fenséges épület Árpád-kori építészetünk fokozottan óvott emléke.  Szentélyében freskómaradványok láthatók.
A kápolnát 1632-ben emelt kőfal veszi körül.
A vidék számos vízimalma közül ma már csak a Nagybörzsönyben, a Börzsöny-patak partján található malom működőképes.
Természetesen manapság már nem őrölnek vele.
Benne a malomtörténeti kiállítás fogadja a turistát.
Bányásztemplom

A község határában áll a 13. század elején román stílusban épült kisméretű templom.  Oldalfalait freskómaradványok díszítik.
A körülötte levő fal és kapu a 17. századból származik.
Nevezetességek és látnivalók
A Szent István-templom román stílusban,
A Szent Miklós-templom barokk stílusban épült 1782-1788 között.
A Fájdalmas Szűznek szentelt Bányásztemplom gótikus stílusban épült a 14. század első felében. A Bányásztemplom udvarában áll a római katolikus plébániaház támpilléres, tornácos épülete, ami 1754-ben épült barokk stílusban.
Evangélikus temploma klasszicista stílusban épült 1847 és 1852 között, az 1844-es tűzvészben leégett templom helyére.  Legrégebbi harangja 1857-ből való. Színes üvegablakait 1952-ben készítették. Falán 2007-ben helyezték el a kitelepítettek és a kényszermunkára hurcolt nagybörzsönyiek emléktábláját.
Tájház

A Tájház egy 17. századi épületben (a egykori bányagazda házában) kapott helyet és többek között a helyi bányászat, bortermelés és kézművesség történetét is bemutatja.
Az 1851-ben épült Antal-féle vízimalom ipari műemlék. A 20. század első felében még négy vízimalom működött a Börzsönyi-patakon, az egyedüliként fennmaradt Antal-malomban malomipari kiállítást rendeztek be.
Erdei vasút

Szob–Nagybörzsöny erdei vasút - az 1908-ban megnyitott erdei vasutat 1992-ig használták gazdasági célokra. 2002-ben újra megnyitották idegenforgalmi célokra.
2008. május 1. óta látogatható Nagybörzsönyben a szépművészeti fafaragások állandó kiállítása.
 
Szt Miklós templom

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése