2017. december 8., péntek

Csodaszép Magyarország 355. Zebegény

Kós Károly templom


Zebegény

Gyönyörű szecessziós koprodukció

A Budapest–Szob közötti villamosított vasúti fővonalon, illetve a 12-es főközlekedési úton közelíthető meg. Nyáron a Dunán, hajóval érhető el, illetve egész évben komppal Pilismarótról.
1890-ben megszélesítik a hétlyukú vasúti völgyhidat, így már két pár vágányon közlekedhetnek a vonatok.
Zebegény

 A déli Börzsöny hegység nyugati oldalánál, a Malomvölgy patak partján fekszik. Határában folyik a Medres-patak,
A folyópart, az út, a vasút és a Börzsöny találkozásánál szinte alig marad hely az egyik leghangulatosabb Duna-parti település, Zebegény házainak.



Hét lyukú híd
1899-ben majdnem megsemmisült a település. Óriási felhőszakadás volt.
1906-1910 között Havas Boldogasszony tiszteletére épült a plébánia templom, Kós Károly erdélyi polihisztor (építész, író, néprajztudós) és Jánszky Béla tervei alapján szecessziós stílusban az erdélyi fatemplomok mintájára.
A templom 1910-ben készült el, belső falait a szintén szecessziós irányzathoz sorolható Kőrösfői-Kriesch Aladár (a Zeneakadémia freskói), a gödöllői művésztelep megalapítójának tanítványai készítették a mester irányításával.
A templom nyaranta komolyzenei hangversenyeknek ad otthont.

Szőnyi István emlékház

Páratlanul szép természeti adottságai és kiváló, gyógyító levegője ugyancsak eredeti falusi arculata pezsgő nyaralóéletet indukált. 1924-ben Szőnyi István festőművész – aki elnyerte a Szinyei társaság első ízben kiadott nagydíját – feleségül vette a zebegényi nyaraló tulajdonos, földművelésügyi államtitkár Bartóky József kisebbik lányát, Bartóky Melindát és nem sokkal később Zebegénybe költöztek.
A zebegényi tájat és embereket örökítette meg vásznain a modern magyar művészet egyik kiemelkedő alakja, a festő és grafikus Szőnyi István (1894-1960), akinek műveit és emlékét múzeum őrzi egykori házában, s aki a község temetőjében nyugszik.



Kálvária kápolna

A közelben keresztút vezet az 1853-ban, klasszicista stílusban emelt Kálvária-kápolnához és a stációkhoz, illetve a mellette álló kilátóhoz, amelynek tetejéről káprázatos Duna-völgyi panoráma tárul a látogató elé.
Az 1930-as évek első felében Zebegény közössége elhatározta, hogy Országzászlót állít.  Egy nyolcszögletű fallal körülvett pódiumon négy kőoszlop veszi körül az országzászló rúdját. Eredeti tervek szerint a négy kőoszlop tetejére 1-1 hatalmas kettős kereszt került volna, ezek eddig nem készültek el.


Országzászló

Különleges élményt jelent a Hajózástörténeti Gyűjtemény, amely Farkas Vince nyugalmazott hajóskapitány életműve.
A Havas Boldogasszony-plébániatemplom 1909-10 között épült az erdélyi székely fatemplomok mintájára, szecessziós stílusban.
Dőry kastély:  A XX. század elején kezdték építeni a zebegényi Dunaparton a nyaralókat, kúriákat, köztük a Dőry-kastélyt is a maga eklektikus stílusában. 2001-ben teljesen felújították, azóta üresen, funkció nélkül áll, pedig egy 2006-os árverésen új gazdára talált.


Vasútállomás

A Dunakanyar egyik ikonikus túracélpontjának számító Remete-barlang minden tekintetben rászolgál jó hírére, az elképesztő fekvés bőven kárpótol az idejutás fáradságáért. A pontosan a Duna kanyarulatában, magasan a sziklafalban fekvő félig mesterséges sziklaüregek első lakói állítólag római légionisták voltak. Ami biztos, hogy később szerzetesek telepedtek le itt, innen a Remete-barlang név is.

Remete-barlang

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése