2017. október 22., vasárnap

Csodaszép Magyarország 335. Szászvár

Szászvári kastély


Szászvár

A vár régészeti kutatás alatt áll.

Bányászemlékmű

Szászvár közép-kori várán kívül kőszén-bányászatáról is híres, évtizedeken keresztül bányásztelepülésként emlegették. Emlékét ma is őrzi a község Bányászati Múzeuma.
 Az idegenforgalmi célokat jól szolgálja a strandfürdő korszerű vízforgató berendezéssel, a település határában található horgásztó, a tájház valamint borház ahol a szőlőművelés eszközeiből és emlékeiből állandó kiállítás látható. A település központjában található a Főtér Kávézó és Étterem, ami vendégszobákkal, rendezvény-teremmel, kerthelyiséggel várja a látogatókat.

A Kelet-Mecsek északkeleti lábánál elterülő 3000 lelket számláló település várát
- amelyre a helység neve utal  - a 13. század derekán  Burgundiai Bertalan püspök építtette.
Az erősen romos vár régészeti kutatás alatt áll, ezért nem látogatható.
Strandfürdő

A vár visszafoglalás utáni sorsáról keveset tudunk, valószínű, hogy még hosszú évtizedeken keresztül romokban állt. 1776-ban Klimó György pécsi püspök rendelte el a lakatlan, romos épület újjáépítését, de az csak 1821-ben Király püspök idején készült el teljesen. A vár maradványait megőrző plébániaház épületének kutatása, a vár elpusztult részeit feltáró ásatás – dr. Sándor Mária és dr. Gerő Győző régészek irányításával – 1980-ban kezdődött. 2016 nyarára a várat teljesen felújították és megnyitották a turisták előtt.
Szászvár egykor – Komlóhoz hasonlóan – a gazdag szénlelőhelyeknek köszönhetően – bányászati központ volt, ám manapság csak a helyi Bányászati és Helytörténeti Múzeum őrzi e kor emlékeit. 
Máza-Szászvár állomás

Szászváron hideg vizes strandfürdő üzemel, s számos túraútvonal indul ki innen a környékre.  
 Szászvárhoz 1975-ben hozzá csatolták Máza községet, létrehozván Mázaszászvár települését. Szászvár 1991-ben vált ismét önálló településsé

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése