2017. október 14., szombat

Csodaszép Magyarország 331. Abaliget

Cuki denevérek


Abaliget

Az első denevérmúzeum

A Dunántúlon, a Mecsek nyugati részén fekszik. Pécstől kb. 15 km-re északnyugatra, Orfűtől kb. 5 km-re nyugat-délnyugatra.
Vasútállomás

Vonattal a Pusztaszabolcs–Pécs-vasútvonalonAbaliget vasútállomás kb. 3,5 km-re van a falutól. Közúton Pécsről, Orfűről, vagy a Szentlőrincet (6-os főút) Oroszlóval (66-os főút) összekötő útról érhető el.
Az Orfű szomszédságában, festői környezetben fekvő Abaliget elsősorban a Mecsek leghosszabb, legrégebben ismert és a Dél-Dunántúl egyetlen kiépített és a nagyközönség számára megnyitott Cseppkőbarlangjáról nevezetes.

Abaligeti tó

A barlang előtt két, csónakázásra alkalmas mesterséges tó található.
A barlang mintegy félmillió évvel ezelőtt alakult ki; a mészkőrétegekben levő karsztos járatokat és szerkezeti repedéseket a mélyben áramló, örvénylő víz  oldó-koptató hatása formálta mai alakjukra.
Az 1750 méter összhosszúságú barlangból csupán 500 méter látogatható, a felújított, kiépített  főág egész évben, utcai öltözetben minden korosztály számára könnyedén bejárható.




Barlangi séta

A barlangot egy Mattenheim József nevű molnár fedezte fel 1768-ban, amikor társaival a helyi plébános „Paplika” nevű pincéjének mélyére hatolt, és ott egy barlangi tavat talált.
A barlang levegőjének páratartalma 97 százalékos, évi középhőmérséklete 12,6 Celsius-fok.
A vízben vakbolharákok és a jégkorszakban elcsökevényesedett mikroélőlények élnek. A barlang mikroklímája légúti megbetegedések gyógyítására alkalmas.
Napjainkra – a természetvédelmi előírásoknak megfelelően – kiépült útrendszer, rozsdamentes acélkorlát és korszerű világítás várja a kalandvágyókat.
Denevérmúzeum

A volt turistaházban 2004 júliusában nyitották meg az ország első Denevér-múzeumát, amely a repülő emlősök jellemző élőhelyeivel, viselkedésével és az emberrel való kapcsolatukkal ismerteti meg a látogatót.
A múzeum preparált állatok, fotók, ismertetők, filmek és különböző számítógépes animációk révén Magyarország valamennyi, összesen 24 denevér-fajtát bemutatja.


Abaligeti templom

A Mecsek „gyöngyszemei” – Orfű és Abaliget – páratlanul szép fekvésű falvak.
Pécstől csupán 16 kilométerre található Orfű, ám a sok kanyar miatt hosszabbnak tűnik az út. Erősen kell tartani a kormányt, nem véletlen, hogy a Mecsek-rali útvonala is erre vezet. Érdemes meg-megállni, kiszállni, sétálgatni a szép hegyi úton; tavasszal medvehagyma nyílik erre, nyáron hűs árnyékot ad a gyertyános.


Korsós nő a barlang bejáratánál






Virginiai nagyfülű denevér

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése