2017. október 21., szombat

Csodaszép Magyarország 334. Komló

Bányász


Komló

Az egykori bányászváros

A település egy századon át szénbányászatáról volt nevezetes; bányakincseinek köszönhetően a szocialista időkben erőteljesen fejlesztették, 1951-ben nyilvánították várossá. Mára Észak-Baranya meghatározó gazdasági, közigazgatási, kulturális és egészségügyi központja. Hozzá tartozik Sikonda üdülőfalu, 1954 óta Kisbattyán, Mecsekfalu és Mecsekjánosi, 1958 és 1992 között pedig Mánfa is a része volt Pécsbudafával együtt.
Komló

A Kelet-Mecsekben fekvő Komló Baranya megye második legnagyobb városa.
Az egykori bányászfalu az 1980-as évekre a szénkitermelés baranyai központ-jává nőtte ki magát. A bányászat múltját a városi Helytörténeti Gyűjtemény mutatja be, a Kelet-Mecsek növény- és állatvilága pedig a természettudományi gyűjteményből ismerhető meg.
Komló – a szép környezetnek köszönhetően – számos túra kiindulópontja.
Bányász emlékmű


A közelben található például a Mecsek legmagasabb pontja, a 682 méter Zengő.
Komló közelében Mánfán több kedvelt kirándulóhely, illetve túracélpont várja a turistákat, így í Gyula-forrás, a Melegmányi-völgy vagy a Mánfai Kőlyuk.
A község festői szépségű római katolikus temploma (amely a 12. században román stílusban épült, majd a 15. században gótikus bővítést kapott) a lakott részeken kívül, a Sikondára vezető út mellett áll.
Róm. kat. plébánia

Nevezetességei
Városi Helytörténeti Múzeum
Komlói Természettudományi Gyűjtemény
13. századi gótikus templom romjai
 Komlosaurus Carbonis - egy Komlóról elnevezett dinoszaurusz-faj, amely nevét a város környékén fellelt lábnyomainak köszönheti.
 A város központjában elhelyezkedő hőerőmű gőzkürtje napi négy alkalommal hangjelet ad, amely a bányászkodás élő emléke, hiszen a kürtjelek 6, 14 és 22 órakor, vagyis a bánya hajdani műszakváltásainak idején szólalnak meg és délben. A kürtjel (az ún. "fújás"), az erőmű fekvésénél fogva a város legtávolabbi pontjaiban is hallható. 



Fűtőerőmű

Mánfa, Melegmányi-völgy
Mánfa olyan Árpád-kori múltra visszatekintő település, amely a Mecsek hegyvonulataival határolva, Pécs és Komló között félúton elhelyezkedik el. Festőien szép község, a megye egyik legszebb települése helye, rendkívül változatos táji adottságokkal és jó közlekedés földrajzi viszonyokkal rendelkezik.
Az Árpád-kori templomtól délre elterülő Melegmányi-völgy, mely 1982 óta fokozottan védett természeti érték a Mecsek-hegységben, ezért és a környező túraútvonalai miatt is egyre több turista keresi fel ezt a települést. Mánfáról kiindulva gyalogosan vagy kerékpárral bebarangolható a Mecsek számos nevezetessége, például a közelben fekvő sikondai és magyarhertelendi gyógyfürdő, az orfűi tavak vagy az Abaligeti Cseppkő- barlang. 
Brooklyn, Komlói Napok 
 
Pöndöly Néptánc együttes
                       Nemzetközi Gyermek Kórusfesztivál 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése