2017. október 10., kedd

Csodaszép Magyarország 329. Szigetvár

Korhű öltözékben


Szigetvár

A hazafias város

A dél-dunántúli település Baranya megye nyugati részén, a Tolna– Baranyai-dombvidékhez tartozó Zselicnek a Dráva menti síksággal határos déli szegélyén helyezkedik el.  A várost kettészeli az Almás-patak, amely szabályozása előtt gyakorta megáradt, s a környéket mocsaras ártérré változtatta.

Vasútállomás

A város közúton Barcs és a főváros felől a 6-os, Balatonszemes-Kaposvár irányából a 67-es főútvonalon közelíthető meg.  Érinti a Gyékényes–Pécs-vasútvonal, amelyhez Szigetvár vasútállomáson az 1977-ben történt megszüntetéséig csatlakozott a Kaposvár–Szigetvár-vasútvonal.





Leghősiesebb város


A Somogy megyéből átnyúló Zselic dél-délkeleti részének legjelentősebb városa
A település a hazafiasság és az önfeláldozás szimbóluma lett, hiszen még ma is jó állapotú várában vívták elkeseredett harcukat a Zrínyi Miklós vezette magyar csapatok 1566-ban.
A törökök egy hónapos ostrom után foglalták el a várat és ezzel a várost.
A győztes ostrom idején elhunyt II. Szulejmán emlékére dzsámit építettek, a vár pedig még ma is a török kori átalakításokra emlékeztet.

 
Tinódi szobor

A kapu előtt Tinódi Lantos Sebestyén szobra áll, aki Török Bálint alatt szolgált a várban.
Az épületegyüttesen belül vártörténeti kiállítás, 16. századi fegyvereket, illetve a híres ostromot bemutató kiállítás látható.
Az egykori dzsámi kupolafreskóján II. József rendeletére Dorfmeister István a vár ostromát, elestét, valamint Zrínyi és a szultán halálát örökíttette meg.

 
Ali pasa dzsámija




A város mai főterén áll Ali pasa egykori dzsámija (1568), ami 1788 óta római katolikus templomként működik.
Egyedülállóan jó állapotban maradt fenn a piactéren a 16. századi Török ház,, amely egykor karavánszeráj lehetett, ma múzeumi kiállítóhely.


Török ház



Szigetvár a török kori emlékek mellett egyéb érdekességeket is tartogat az idelátogatóknak: a Tinódi utcában Termálfürdő található, amelynek 62 Celsius fokos sós-jódos vize mozgásszervi, ízületi betegségek gyógyítására alkalmas.
A 2005-ös felújítás után téliesített medencével egész éven át várja a látogatókat.

Strandfürdő


A krónika szerint két nappal Szigetvár eleste előtt meghalt II. Szulejmán, ám a törökök eltitkolták a szultán halálát.

A hős szigetváriak történetét a várvédő ugyancsak Zrínyi Miklós nevű dédunokája (1620-64) Szigeti veszedelem című eposzában énekelte meg.
A túlerő, a tűzvész és az élelemhiány miatt a maroknyi védőcsapat az északi kapunál álló ágyú tűzjelére utat tört magának a török ostromzárban, s a biztos halálba rohant 1566 szept. 8-án.


Zrínyi és Szulejmán
 
Szulejmán dzsámija

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése