2017. október 1., vasárnap

Csodaszép Magyarország 324. Drávaiványi

Református templom


Drávaiványi

Kardot emelő sellő

Az Ormánságban, Sellyétől 3,5 km-re délnyugatra fekszik, körülbelül félúton a kisvárosból Drávasztárára vezető országúton, a Dráva közelében. Közúton csak a két említett település irányából érhető el, illetve a falu határában ágazik ki az országút Sósvertikére vezető mellékútja.
Nevét a hagyományok szerint egykori földesuráról, Petrovszky Ivánról kapta.
A falu határában található Cilina (Cserna) nevű hely, ahol egykor falu állt.
A drávaiványi református templom – a kovácshidaihoz hasonlóan – festett. 
Festett, kazettás

Református temploma - 1792-ben épült. A templom különlegessége a környék (Ormánság) több templomára is jellemző kazettás mennyezet: A mennyezetet 167 db négyszög alakú kazetta borítja, az egyik kazettán egy figurális ábrázolat, egy sellő látható [ez minden ormánsági református templom közül kivétellé teszi], a többin különböző nonfiguratív népi motívumok, középen pedig a napkorong, valamint az alapítás éve és neve található. 

 
Sellő a karddal



A fakazettákon kívül hasonló, színpompás és nonfiguratív mintákban gazdag festések díszítik a karzat mellvédjét, a karzatot tartó oszlopokat és a földszinti padsorok előlapjait is.



A főkazetta

 Ezt írták a településről:
Kevés régebb óta és nagyobb ínségben szenvedő tája van az országnak, mint az Ormánság. Az elmúlt 90 év vergődését lehet azzal magyarázni, hogy gyepűre szorult térség Baranya távoli, horvát határ menti részén, távol a nagyvilág zajától – és munkahelyeitől. De a bajok gyökerét keresve mélyebbre kell ásnunk még a szép sellyei kastélypark fenyőinek gyökérzeténél is, egészen a XIX. századig.



 



Az egykézés miatti elnéptelenedésnek aztán tök egyenes következménye volt, hogy az üres házakban megjelentek a letelepedő cigány családok, akiknek földművelési szaktudásuk nem nagyon lévén, lassan nyomorba süllyedtek a falvak.
Tucatnyi hasonlóan szép festett kazettás református temploma van még állítólag Baranyának. Érdemes felfedezni a többit is, például Patapoklosi, Adorjás vagy Kovácshida felé barangolva.

Világháborús emlékmű








Turistapihenő

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése