2017. október 13., péntek

Csodaszép Magyarország 330. Orfű

Aquapark


Orfű

Bioőrlés és kemencemúzeum

A kora vaskor idején telepedett meg itt az első ismert nevű nép, az illírek, őket a kelták követték. A római útvonalak nagyjából a ma is használt utak irányában futottak. Az egykori lapisi vadászház mellett feltárt római őrtorony nyomai meghatározzák az északra vezető út irányát. Az 1960-as években, mikor az orfűi tavakat létesítették, római pénzeket mosott ki az egyik hegyoldali forrás vize.

Tavak
Orfű mindössze 800 lelket számláló település, a nyári szezonban azonban napi 10-15 ezres vendégsereg lepi el.
A Baranyi-hegyháton fekvő község négy szomszédos település – Mecsekrákos, Bános, Mecsekszakál és Tekeres – egybeolvadásával alakult ki és nőtte ki magát országszerte ismert üdülőterületté, amelynek legnagyobb látványossága az 1960-ban kialakított négy mesterséges tó.
A legfőbb vonzereje a településnek a hatvanas, illetve hetvenes évek során megépített három mesterséges tó, név szerint az Orfűi, a Pécsi-, illetve a Herman Ottó-tó. Az első kettő turisztikai jellegű, míg a Herman Ottó-tó inkább tájvédelmi jellegű: fürdeni nem, csak horgászni lehet benne.
Sárkánykút

A település nevezetessége még az Orfűi-tó mögött található Malommúzeum és a Vízfő-forrás, ahol tanösvény is található.
Az üdülővendégek szórakozását, kikapcsolódását és pihenését szabadvízi és kiépített strandok, sportpályák, lovardák, illetve a tavakon horgászati, kajakozási, vitorlázási és csónakázási lehetőség szolgálja.
Kemencés udvar és Tájház

Kemencés Udvar
Tájház, amely kivételes néprajzi gyűjteménnyel rendelkezik
Az Orfűi Lovasnapok, díjugrató versenyek, öttusa és a régi időket idéző vadászlovaglások emelik ki Orfűt Baranyában a lovassportok központjává, továbbá lehetőség nyílik a Mecsek egyedülálló barlangrendszerében való kalandtúrázásra. Otthon érezhetik magukat a vadászat és a kirándulás szerelmesei is.
Orfűn két fokozottan védett barlang található, a Mészégető-források barlangja és az Orfűi Vízfő-barlang.
A szépen kiépített partok fürdésre, csónakázásra, vízibiciklizésre, napfürdésre egyaránt alkalmasak.




Jurtatábor

Számtalan lacikonyha, étterem, panzió, kemping várja itt a nyaralókat.
A két nagyobb tó mögött – Tekeres határában – kezdődik egy újabb tórendszer, amely korábban (Hermann Ottó ornitológus tevékenységének köszönhetően) hal- és madárrezervátumként működött.
Ma már engedéllyel horgászhatók a tavak és vadászhatók az erdők.
A csakis gyalogosan megközelíthető többhektáros terület páratlan madár- és vadvilággal várja a turistákat.





Medvehagyma ház

Igazi kuriózumnak számít az orfűi Malommúzeum, ahol az ország egyetlen üzemszerűen működő vízimalma, illetve az Észak-Baranyából származó úgynevezett járgányos szárazmalom található.
A vízimalom épülete mellett egy nyitott kéményes nyári konyha és sütőkemence is helyet kapott, ahol a látogatók számára kenyeret készítenek, megrendelésre pedig bioőrlést is vállalnak.
Orfű központja felé haladva újabb érdekességgel találkozhatunk: az egyik étterem udvarán Kemencemúzeumot hoztak létre.
A kiállítási tárgyak szintén működőképesek: pék-árúk készülnek bennük a lángostól a kenyérféleségekig.

Az Orfűi- és a Pécsi-tó közötti területen egy időszakos karsztforrás, a Sárkány-kút található. A hegy barlangrendszeréből – főleg nagyobb esőzést követően – sziszegéssel, pöfögéssel víz és levegő tör fel.
a legenda szerint egy sárkány rekedt a barlangban, s időnként újra és újra megpróbál kiszabadulni – ám eddig egyszer sem sikerült neki.

Fishing on Orfű
Öregpajta Vendégház
 
Kilátó

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése