2017. március 26., vasárnap

Csodaszép Magyarország 240. Hegyestű

Hegyestű, bazaltbánya volt


Hegyestű

A megdermedt történelem

A Hegyestű vagy Hegyes-tű egy tanúhegy a Balaton-felvidéken, a Káli-medence keleti peremén, Monoszló és Zánka között, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park területén.

Geológiai bemutatóhely

Tengerszint feletti magassága 337 m vagy 338 m.
A korábbi bazaltbányászat miatt elveszítette eredeti kúp formáját, azonban a nyersanyag-kitermelésnek köszönhető, hogy feltárult a hegy belső szerkezete, s láthatóvá vált az egykori vulkáni kürtőben megrekedt, s kihűlése során oszlopokká szilárdult bazalt.
A hegy tetején Árpád-kori cserepeket, illetve egy nagyjából kör alakú falgyűrűt találtak a régészek.
Zánkáról, az egykori úttörővárosból vezet fel az út a 338 méter magas Hegyestűre.
Az óriás bazaltoszlopok tövében lépdelve a szemünk láttára elevenednek meg a Föld geológiai történelemkönyvének lapjai.
A 30-50 cm átmérőjű, 50 méter magas bazaltoszlopok, mint kővé vált orgonasípok emelkednek méltóságteljesen a mesés táj fölé.

Hegyestű, Múzeum

A Hegyestű tövében szabadtéri ásványgyűjtemény mutatja be a Balatonfelvidéken található képződményeket.
A bazaltoszlopok tetejére kiépített út vezet, s félútról letekintve káprázatos kilátás nyílik a tájra.
Egy panorámatérkép segít eligazodni, mit is lát a turista alant a Káli medencében és a Balaton körül.
Megszemlélhető innen a Fonyódi hegy, a Badacsony, a Gulács, a Keszthelyi hegység, a Csobánc, a Fekete hegy, a Boncos tető és a távoli Tátika hegy is.
Erdei iskola


1930-ban kezdték el a bazalt kitermelését a Hegyestűn. A Balaton-felvidéki bazaltbányászat elleni erőteljes tiltakozás eredményeképpen az 1960-as évek közepén a Természetvédelmi Tanács meghatározta az itteni bányák jövőjét. A Hegyestűvel kapcsolatban hozott határozat szerint az akkori bányafalat már nem bonthatták tovább, csak a fal mentén az alapzatig fejthették a hegyet. Ennek megfelelően a bánya 1970-ig működött, majd felhagyták.
A bányászat eredményeként a hegy mintegy felét letermelték.

Bemutatóhely

Miután az egykori bánya természetvédelmi kezelésbe került, 1996–97-ben rendbe tették az elhanyagolt területet. Az egyik bányaépületben 1998-ban állandó kiállítás nyílt, melyen az egykori kőbányászatot, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park természeti értékeit, a Balaton-felvidék földtörténetét, kőzeteit és a Hegyestű kialakulását mutatják be.
A fogadóépületben lehetőség van kiadványok, ajándéktárgyak megvásárlására, illetve frissítők fogyasztására.

Tagyon birtok, lazulós hely

A Tagyon birtok a festői szépségű Hegyestű tövében található. Mint sok romantikus vállalkozás a Tagyon Birtok is egy baráti hóbortból kezdődött.
Később folyamatosan bővült a terület mérete és a szolgáltatások mennyisége, de a szlogen maradt a régi: “Barátoktól barátoknak..”




Kiszolgálás

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése