2017. március 10., péntek

Csodaszép Magyarország 233. Vonyarcvashegy

Szent Mihály domb


Vonyarcvashegy

A tóparti Riviéra

Vonyarcvashegy a Keszthelyi-öböl partján, a Keszthelyi-fennsík déli szélénél, Zala megye keleti részén fekszik. Délről a Balaton, északról a hegyek zárják el a települést, így csak kelet-nyugat irányba nyitott. Így fut a Balatonszentgyörgy–Tapolca–Ukk-vasútvonal is keresztül a településen, amelyen a település egy vasútállomása elővárosi szerelvényeket és Pécsről, valamint Szombathelyről gyorsvonatokat fogad.
A Balatonhoz közelebb eső Vonyarc településrész történetileg jóval megelőzi Vashegyet.
A község part melletti kis dombján áll az 1739-ben emelt barokk templom.
40 Halász Emlékhely

Építői annak emlékére húzták fel az épületet, hogy valamikor régen negyven halász megmenekült a jeges Balaton vízéből.
A község lakói azóta is minden évben megemlékeznek a szerencsés eseményről.
40 Halász Emlékhely
A hálás utókor Szerdahelyi Károly építész tervei alapján egy régi, omlatag halottasházból kialakította a 40 halász emlékhelyet, melyben Németh János keramikusművész dombormű alkotása idézi fel a csodás megmenekülés történetét.
Hagyományteremtő kezdeményezésként minden év augusztusában színvonalas és változatos programmal itt rendezik meg a “40 halász emléknapot” a ma élő balatoni halászok tiszteletére is.
Egyszer régen állt a Balatonnál egy kis sziget, azon egy domb, amire egy kápolna épült. Ezt a legenda szerint negyven halász építette, akik egy hatalmas vihar után szerencsésen megmenekültek. Ők egy óriási jégtáblán sodródtak ki a partra, de hat társuk odaveszett a viharos időben.
Arról a kis dombra épült kápolnáról van szó, amelyet 1739-ben állítottak fel Vonyarcvashegyen. Bár egy freskótöredék azt erősíti meg, hogy az épület már 1622-ben is állt, azaz erősen a legenda mivoltát erősíti a történetnek.


Vashegyi kápolna

Ami az igazság lehet, az az, hogy a halászok hálából 1739-ben kijavítgatták a kápolnát, és megfestették menekülésük történetét, aminek 1964-ben nyoma veszett. A kápolnában ennek a másolata látható.

A 18. század végén a feljegyzések szerint remeték vették birtokba a szent házat, kiválva a keszthelyi ferences rendházból, a közelben lévő Remetekert név utalhat egykori ottlétükre
A falu strandja egyébként az egyetlen hely a tó partján, ahol végig kellemes homokföveny örvendezteti a strandolni vágyókat.
Ez a kellemes, tengerparti hangulatot idéző terület különösen kedvelt a kisgyermekkel érkező családok körében, hiszen itt, az úgynevezett balatoni Riviérán a gyerekek egész nap játszhatnak, futkoshatnak vagy éppen homokvárat építhetnek.

Kitaibel kilátó

Nevezetességei:
Szent Mihály-domb
Kitaibel kilátó
A balatoni riviéra egyik kiemelkedő pontján, a pados dolomitból felépülő 225 m magas hegyen 2002-ben építette meg a Vonyarcvashegyi Önkormányzat segítségével a Balaton
felvidéki Nemzeti Park az új kilátót
.
Vonyarci kápolna
Vashegyi kápolna


Fénykereszt

 

 

 

 

Kálvária és „fénykereszt” (2010)
A 7,38 m magas fénykereszt a Csándor-hegy tetején található, melyről felejthetetlen balatoni panoráma tárul a látogatók elé.. Az odavezető sétaút a hegyen lévő gyönyörű erdőt szeli át.

 

 

 

Millenniumi Emlékmű

 

Millenniumi emlékmű
Major Lajos vonyarcvashegyi fafaragó tervei és munkája révén állíttatta a helyi Önkormányzat a Millennium évében

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése