2017. március 21., kedd

Csodaszép Magyarország 237. Kisapáti

Kisapáti templom


Kisapáti

Falu a nagy hegy tövében

A Tapolcai-medencében, a Szent György-hegy keleti oldalánál fekszik, Tapolcától 5 km-re délkeletre.
Első írásos említése 1222-ből van (Apaty). A arra utal, hogy a település a pannonhalmi apátság tulajdona volt, a Kis előtag a közeli Monostorapátitól való megkülönböztetésül lehet a névben. Hívták Sárosapátinak is.
A mindössze 400 lelket számláló pici falu a Szent György-hegy hatalmas tömegének kontrasztjaként búvik meg a 415 méteres tanúhegy keleti oldalán.
A község lakói évszázadok óta szőlőművelésből élnek, a hegy lankáin termő szőlő kincsét a boros gazdáknál ki-ki maga is megízlelheti.
 
A falu határában középkori templom romja látogatható, ám a hegy híres bazaltorgonái minden bizonnyal még ennél is maradandóbb élménnyel örvendeztetik meg az érdeklődő turistákat.

Kilátás a Szent György hegyről

A hatalmas vulkáni oszlopok lenyűgöző látványa csak bevezető ahhoz a pompás panorámához, amely a Tapolcai medence tanúhegyeire és a csodálatos Balatonra nyílik innen.


Nemesgulács-Kisapáti mh










A bazaltorgonák alatt található a Kaán Károly nevét viselő turistaház, ami egész év folyamán üzemel, így egy kicsit vállalkozik is a település. A múlt tiszteletének is nagy szerepet adva, felavatták a II. világháborús emléktáblát.
A kisapáti Szent Kereszt Kápolna a többszöri tulajdonos váltások következtében végül a Pannonhalmi Bencés Apátság tulajdonát képezte. A település így kapta az apáti nevet.


Kápolna
 A kápolna a mai napig szerencsésen átvészelte az idő viszontagságait, így Kisapáti legrégebbi épülete, melyet folyamatosan karbantartanak.
Nemesgulács-Kisapáti megállóhely egy Veszprém megyei vasútállomás, Kisapáti településen, melyet a MÁV üzemeltet.
A hegyközség borai dobogós helyezéseket hoznak rendszeresen.
Aki pedig e nedűk helyett a tiszta forrásból származó vizekre esküszik, annak is van mit kóstolnia: ilyen a Szent György-hegyi természetes ásványvíz.
A gólyák is szívesen járnak ide

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése