2017. március 24., péntek

Csodaszép Magyarország 239. Salföld major

Állatsímogató


Salföld-major

Ősi fajták emberközelben

A honfoglaló Kál harka szállásterületének szívében, Salföldön hozta létre központi bemutatóhelyét a Balaton Felvidéki Nemzeti Park.

Salföld major

Salföld település a Balaton-felvidéki Nemzeti Park területén helyezkedik el, csupán 5 km-re a Balatontól a gyönyörű természeti szépségekkel bíró Káli-medencében.
A településen barangolva lenyűgöző szépségű és gondosan karbantartott házikókat láthatunk, melyek mind magukon hordozzák a táj népi építészeti emlékeit.
A lankás dombokkal határolt természetvédelmi major ideális kirándulóhely gyermekes családoknak és minden olyan embernek, akinek ritkán volt (van) lehetősége háziállatok közelében lenni.


Pajta Galéria

A Káli-medencében található Balaton-felvidéki Nemzeti Parkban lévő Salföldi majorban az csak az egyik pláne, hogy milyen környezetben mutatja be az őshonos magyar háziállatfajtákat és a majorságokra nem feltétlenül jellemző egyéb érdekességeket.
Tévhit, hogy a kiállítás csak strandidő hiányában, gyerekekkel, vagy aktívabb program híján ér meg egy látogatást. Salföldön akkor is remekül érezhetjük magunkat, ha eddig összekevertük a pumit a pulival.

                                                                                  
Tipikus salföldi ház

A Salföldi major célja, hogy a Balaton-felvidék régi épületei és birtokainak rendezése által alkotott autentikus környezetben mutassa be elsősorban a rackajuhot, a bivalyt, a szürke marhát, a baromfit, a pásztorkutyákat és a lovakat.
A Balaton légvonalban három kilométerre található, így a faluszéli gazdaság azoknak is remek alternatíva lehet, akik nem kifejezetten a látnivalók miatt érkeztek a Káli-medencébe. Itt amellett, hogy a negyven lovat számláló ménessel, a pónikkal ismerkedhetünk, évente többször is kutyaversenyekbe is belefuthatunk. 
Lovasbemutató

Májusban és júniusban például Svéd-, illetve Finnországból is érkeztek ebek, hogy a pásztorkutya terelő bajnokságon megküzdhessenek fajtársaikkal. Ösztönpróba, szépségverseny, családi programok - ezekre lehet számítani minden évben
Ráadásul itt nem akármilyen jószágokat, hanem az őshonos magyar háziállatfajtákat
(szürke-marha, rackajuh, puli és komondor) tekinthetjük meg.
Mód nyílik lovaglásra (tereptúrára is), kocsikázásra, a legkisebbek pedig a pónik nyergébe pattanva tehetnek meg néhány kört, emellett lovasbemutatók is gazdagítják a programot.

Pálos kolostorrom

Az egyik gazdasági épületben kiállítás látogatható, amelynek anyaga az 1910-30-as évek Balatonjának területeit, községeit hasonlítja össze a mai állapotokkal.
Nem messze innen, Ábrahámhegy és Salföld között, az Öreg-hegy erdejének ölelésében, a meghitt hangulatú egykori pálos kolostor kínál érdekes látnivalót.






Kékkút, Levendulaporta
Salföldtől néhány kilométerre található Kékkút, ahol a híres forrásvíz tör a felszínre.
A Theodora bizánci császárnőről elnevezett frissítő ásványvizet a palackozó üzem melletti szabadon folyó kútnál bárki megkóstolhatja.






Salföld temploma

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése