2017. február 27., hétfő

Csodaszép Magyarország 229. Rezi

Rezi, Várrom


229.  Rezi

Gótikus vár a Meleg-hegyen

Rezi Keszthelytől 8 kilométerre északra, a Keszthelyi-fennsík belsejében helyezkedik el. Nyugatról, délről és északról erdőségek, keletről szőlős domboldalak övezik a községet.
A község Cserszegtomaj és Karmacs közti zsákfalu, amely a főútról letérve érhető el.
Érdemes kirándulást tenni a 418 méter magas Meleg-hegyen álló, 14. században épült várromhoz.
A lakótorony és a várfal néhány részlete maradt csak megtekinthető állapotban, de a közeljövő felújítási munkái révén mind többet mutat majd magából az egykori büszke királyi vár.
Az 1990-es évek végén, egy csendes időszak után, a település ismét fejlődésnek indult. Ezúttal az idegenforgalom vált Rezi elsődleges profiljává, amelyben fontos szerepet játszik egyrészt Keszthely és Hévíz közelsége, másrészt kedvező adottságai a falusi turizmus számára (csendessége és természet-közelisége), végül a település komoly borkultúrája.

Dinó és Kalandpark

Nevezetességei

Rezi vár  
 A Balatontól északnyugati irányban, Rezi település határában, a Keszthelyi-fennsík egyik 427 méter magas sziklaormának kiugró részét koronázzák meg Rezi várának kőfalai.
Nagy valószínűséggel Apor báró parancsára emelték Rezi várának korai magját, hogy a földesúr innen uralhassa elorozott új birtokát. Mindhiába, hiszen elhunytáig fiú utódot nem hagyott hátra, így a rezi várbirtok visszakerült a királyi kamara kezelésébe.
Rezi vára élményt, kirándulási lehetőséget nyújt a turisták számára. Az évszázados falak közül nyíló panoráma egyedülállóan fenséges.
A faluból több pihenőhellyel kiépített tanösvény vezeti a látogatót a várig.
Rezi a magasból


Szőlőhegyi kápolna
A szőlőhegyben 1786-ban kápolna állott, ami elpusztult.A mai kápolnát e századfordulón építették román stílusban Szt. Donát tiszteletére.
Szent Orbán szobor
Római katolikus templom
Temploma Szt. Lukács tiszteletére van szentelve. Rezi 1773-ban magyar falu, tiszta katolikus lakóssággal.


Gyöngyösi  Csárda
A Gyöngyösi Betyár Csárda majdnem 300 éves épülete közelében lelőtt haramiák sírja jelzi, a betyárkodás itt tényleg vérre ment egykor.
      Sikalikja-barlang
      A Rezi vár alatt van a Sikalikja-barlang, amelyben az őskortól egészen az Árpád-korig
      laktak

     A településen áthalad az Országos Kéktúra.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése