2019. augusztus 9., péntek

REJTÉLYES ESETEK 32. Zimbabwei rejtélyes kőépítmény

Nagy Zimbabwe















Zimbabwei  Rejtélyes kőépítmény

Egy német geológus és utazó, Karl Mauch 1871-ben szenzációs bejelentéssel lepte meg a világot. Azt állította, hogy Salamon király mesés hírű aranybányáira és Sába királynő palotájának romjaira bukkant – mégpedig a dél-afrikai Nagy-Zimbabwe kőből épült romvárosában.
A város, amelyről egy évszázaddal később Zimbabwe állam a nevét kapta, ma nagyjából ugyanúgy fest, mint Mauch idején.
A Vár

Lényegében két fő épületcsoportból áll: egy gránithegy tetején álló építményből, amelyet Várnak vagy Akropolisznak neveznek és egy alatta elterülő rom-együttesből, amelynek közepén az erődítmény áll.
Az erődítményt 250 méter hosszú, ellipszis alakú kőfal veszi körül, amelynek magassága 5 és 10 méter között változik. Belül keskeny átjárókat, sikátorokat alkotó kőfalak útvesztője, három, kissé kiemelkedő plató és számtalan ismeretlen rendeltetésű „szoba” található.
A külső falat téglaszerű sorokba rendezett gránittömbökből rakták, amelyeket habarcs nélkül rögzítettek egymáshoz.


Torony
A rom-együttes legtalányosabb része egy 17,4 méter alapkerületű, 9 méter magas kúp alakú torony, amely teljesen tömör, s amelynek eredeti rendeltetéséről végképp semmit sem tudni.
Egyes vélekedések szerint a titokzatos várost ősi népek építették, amelyek éppúgy lehettek arabok, mint indiaiak.
1905-ben azonban egy skót régész bebizonyította, hogy a körítő falak és az építmények a helyszínen talált anyagból készültek, viszonylag nem régen, a XV. Században.
Ezzel szemben 1929-ben egy brit régésznő arra a következtetésre jutott, hogy az építkezés a X-XI. században kezdődhetett el.
Ma már tudjuk, hogy Nagy-Zimbabwét egy helybeli nép, a sóna törzs építette több évtizeden keresztül, nagyjából akkor, amikor a nyugat-európai középkort a reneszánsz váltotta fel.

Fellegvár

Ám továbbra is megfejtésre vár, mi célt szolgálhatott a tömör, kúpos torony
(fallikus szimbólum, esetleg vallási jelkép lehetett), mint ahogy egyelőre homály fedi a magas falak alkotta útvesztő rendeltetését is, nem különben az őrtornyokét, amelyek különös módon nem kifelé, hanem befelé néznek.
Mi lehetett eredetileg Nagy-Zimbabwe?   Királyi rejtekhely?
Templom vagy szentély, ahol az esőért imádkoztak?
A titok egyelőre megfejtetlen marad.

Greaz Zimbabwe


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése