2018. október 13., szombat

Papa mesél 12. Tündéri szerető


















Tündéri szerető

A frank földön kb. 940 és 1003 között élt reimsi Gerbert, aki korának egyik legnagyobb tudású embere volt.
Filozófiát tanított, de különösen azok a tudományok érdekelték, - a matematika és a csillagászat – amelyeket akkoriban a boszorkánysággal hoztak összefüggésbe.
Meridiana

Egy 12. századi Walesi klerikus a következőket írta róla:
Gerbert egyszer szegény diák korában az erdőben sétált, amikor egy gyönyörű nő a nevén szólította. Az asszony selyemszőnyegen ült, egy nagy halom pénz mellett.  Gerbert azt hitte jelenést lát, megfordult és el akart menekülni, de a nő – egy Meridiana nevű tündér – megnyugtatta: ne féljen, ő maga éppannyira Isten teremtménye, mint Gerbert.  Ezután arra kérte az ifjút, vegye magához a pénzt és legyen a szeretője.
Gerbert nem tétovázott, elfogadta az ajánlatot és attól fogva gazdag ember volt.
Gerbertet később III. Ottó német-római császár nevelőjévé nevezték ki.
Előbb Reims, majd Ravenna érseke lett, elnyerte a bíborosságot is, míg végül 999-ben II. Szilveszter néven pápává választották.
II. Szilveszter


II. Szilveszter
Felszentelése után I. Szilveszter pápa emléke előtt tisztelegve felvette a II. Szilveszter nevet. Elődje Constantinus császár tanácsadója volt, és mivel ő hasonló viszonyban volt Ottóval, ezért megalapozottnak látta döntését. A történelem első francia pápája volt. Pontifikátusa során szoros barátságban és szövetségben maradt az aacheni udvarral. Ottó és Szilveszter többször is együttműködtek egy szilárd keresztény birodalom megalkotásában. Mindemellett az egyházfő új hivatalát a lehető legkomolyabban vette. Buzgó vallásossága és hite a krónikák alapján szinte minden döntését áthatotta.
Esztergom

Európa keleti népeinek térítésében pontifikátusának igen nagy szerep jutott. Megalapította Lengyelország és Magyarország első érsekségét. A korabeli források szerint Gniezno központtal hozott létre metropolita hivatalt a lengyel egyház vezetésére, és Esztergom központtal jött létre a magyar metropolita tisztség.
Róma független keresztény királyságnak ismerte el a Magyar Királyságot.
A pápa a Szentszék vikáriusává tette meg Szent István magyar királyt.
A Nagyobbik Legenda szerint ő küldte első királyunknak a koronát. Ezen kívül Szilveszter felvette a kapcsolatot I. Vlagyimir, kijevi fejedelem udvarával is. Ő tekinthető az első keresztény orosz uralkodónak.
Szent Korona


Meridiana pedig biztosította róla, mindaddig nem hal meg, amíg Jeruzsálemben nem celebrál misét.
Minthogy Rómában élt, Gerbert teljes biztonságban érezte magát.
Egy reggel azonban, amikor éppen misét készült bemutatni az egyik helybeli templomban, szeretőjét látta az oltár felett lebegni, mint aki ujjongva az ő jöttére vár.   A körülötte lévőktől sietve megkérdezte a templom nevét és elborzadva hallotta, hogy azt a Jeruzsálemi Szent Kereszt templomának hívják, mivel itt őrizték a szent kereszt egy darabját.



Basilica di Santa Croce Jeruzsálem

Gerbert ekkor térdre hullva bevallotta a démonnal kötött egyezségét és megszámlálhatatlan bűnét.
Bár javait ezután nagy sietve szétosztotta a szegények között, nemsokára meghalt.
Hogy mi lehetett a megszámlálhatatlan bűne sehol nem beszélnek róla, de  a legenda szerint  - többek között - a mi István királyunk is tőle kapta a koronáját.
Én ezt egyáltalán nem számítanám bűnnek!


A tündér

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése