2019. június 21., péntek

REJTÉLYES ESETEK 25. Boleyn Anna





Boleyn Anna











Boleyn Anna

Boleyn Anna nem élt még 30 évet sem, mégis élete, házassága, későbbi kivégzése miatt kulcsfigura volt a korabeli politikai és vallási játszmákban.
Igaz, hogy fejetlenül végezte be életét, de nincs olyan ember, aki ne hallott volna róla.
Jómagam itt vagyok lassan 80 évesen,  igaz,  hogy a fejem még a helyén van, de ki ismer engem.
Igaz, hogy, ha a fejem nem lenne a mostani eléggé elfogadható helyén, nem tudnám elmesélni mit művelt ez a Boleyn Anna, hogy ilyen ismert lett.
Apja ugyan gróf volt, de csak házassága révén.
Leányukat Annát Hollandiában majd Franciaországban taníttatták, ahol előbb
VIII. Henrik húgának Mária királynénak, majd pedig Klaudia királynénak volt udvarhölgye, aki I. Ferenc király első felesége volt.
Aragoniai Katalin

15 évesen visszatért Angliába, hogy családjaik kívánságára összeházasodjanak ír unokatestvérével Ormond grófjával (így egyesítvén birtokaikat). A házasság valami miatt nem valósult meg.
Anna  VIII. Henrik akkori feleségének Aragóniai Katalinnak udvarhölgye lett.
Bár nem volt olyan szép, mint húga, Mária, de jóval intelligensebb, és megfontoltabb volt nála. Tele ambicióval. Öntörvényű és temperamentumos természet volt, akárcsak későbbi férje, VIII. Henrik.
Gyönyörűen énekelt, kecsesen táncolt, rendkívül elmésen társalgott, ezenkívül folyékonyan beszélt franciául.  Kitűnően lovagolt, továbbá tudott sakkozni és kártyázni is.   Akkora tudásra tett szert, mintha királyi családból származott volna.
VIII. Henrik nem az első szerelme volt.  Találkozásuk előtt már kétszer férjhez ment.  A feljegyzések szerint titkos szerelmi viszonyt folytattak Henry Percyvel, második jegyesével, amire mikor fény derült Annát rövid időre ki is tiltották az Udvarból. 
VIII. Henrik

Bár akkor még nem létezett feminizmus, de a mögötte húzódó eszmék annál inkább.  Olyan felvilágosult asszonyok udvaraiban szolgált, mint Habsburg Margit vagy Valois Margit és hitt a férfiak és nők egyenlőségében.
Mielőtt VIII. Henrik felesége lett, róla is szólok néhány szót.
A felesége Aragóniai Katalin csak egy lányt tudott neki szülni, a későbbi I. Mária királynőt, ami miatt el szeretett volna válni tőle, de mivel ezt a válást a pápa nem ismerte el, úgy döntött hogy alapít egy saját egyházat, amelyik engedélyezi a válást, mert mindenképpen el akarta venni Annát.
Henrik persze Anna nővérének Marynak is csapta a szelet, sőt a szeretője is volt, de az igazán durva az volt – az udvari pletykák szerint – a királynak a Boleyn lányok anyja, Elisabeth Howard is megvolt….
Az anglikán egyház alapítása után feleségül is vette Annát, aki így az új egyház anyjának is tekinthető.
A koronázás után Anna a Greenvich Palace-be költözött, hogy felkészüljön a szülésre (ez volt a király kedvenc tartózkodási helye).


Greenvich Palace

Még ez év őszén Anna életet adott egy kislánynak, a későbbi I. Erzsébet királynőnek.
A király bizakodva várta, hogy a két lánya mellé Anna egy fiút is fog neki szülni.
Ezzel szemben a királyné három magzatot veszített el, s emiatt Henrik csalódottságában már Lady Jane Seymournak udvarolt.
Közben Anna túlélt egy borzasztó gyors lefolyású betegséget az „angol izzadást”, ami olyan hirtelen támadt, hogy aki délben még élvezte az életet, estére már alulról szagolta az ibolyát.

Anna testvér bátyja

De mindent nem tudott túlélni.
A király hűtlenséggel, felségárulással és vérfertőzéssel vádolta meg.
A királynénak állítólag volt szeretője, sőt azzal vádolták, hogy saját bátyjával is egymásba szerettek.
Ilyen vádak alapján letartóztatták és a Towerbe zárták.
Még az esküdtszék hivatalos ítélete előtt bűnösnek találták és elitélték.
Négy nappal később a Tower parkjában lefejezték.




A Towerben

A legenda szerint nem lehetett szívbajos asszony. A lefejezése előtt hallották, hogy valakivel a hóhérjáról beszélgetett:  Úgy hallom elég ügyes. És nekem vékony a nyakam.”
Azért szerintem az, hogy a saját kivégzése előtt ilyen szinten meg tudta őrizni a humorát és a hidegvérét, egészen elképesztő teljesítmény.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése