2019. június 7., péntek

REJTÉLYES ESETEK 23. Szerepcsere


Szerepcsere

A szurdokban

A gyanútlan király későn értette meg, hogy csapdába csalták az egyébként kiválóan felszerelt és harcedzett seregét, amely ellen a tatár-vlach horda hagyományos ütközetben nem győzhetett volna.
Innentől az út sokak számára a halálba vezetett.   Fentről dárdák, nyilak, és óriási sziklák kezdtek hullani a magyar seregre, és nem tehettek ellenük semmit. Az ellenség ezer és ezer harcosa ontotta rájuk a gyilkos lavinát. De a had még így is napokig (egyes forrás szerint négy napig) állta a támadást. Már nagyon sokan odavesztek, amikor döntés született a kitörésről. Ekkor, mint a történelmünkben már oly sokszor győzött az erény és az önfeláldozás. 

Kitörés

Egyetlen lényeges kérdés volt: hogyan lehet innen a királyt élve kimenekíteni?
Dénes fia Dezső báró a Hédervári családból vállalta, hogy páncélt és ruhát cserél az uralkodóval, amíg a Lackfi István vezette csapat megkezdi a kitörést a testőrséggel a végzetes gyűrűből.
Ez sikerült is. A király egérutat nyert a csapdából, bár amikor a lova már kezdett kimerülni Péternek fia,  Csór Tamás adta át a lovát, hogy a király életét mentse. Akik élve estek fogságba azt Basarab emberei kifosztották, és főleg az uraknak faékeket vertek a koponyájukba. Dezső vitézt (aki a királlyal ruhát cserélt) is kegyetlenül felkoncolták.
 Ebből megtudhatta Károly Róbert, hogy vele is ugyanezt csinálták volna, ha elfogják.

Hitt a többszörösen áruló fejedelemnek, majd hitt a kísérőknek is, akik a szurdokba csalták. Bevezette egész hadseregét a csapdába, és amikor ezt felismerte már majdnem késő volt. Sok forrás utal rá, hogy a Zách Felicián és családja ellen elkövetett roppant szigorú megtorlások után egyfajta átok ült Anjou Carobertón, és az elbizakodottsága is e kelepcébe vezette. Hédervári Dezső báró önfeláldozása viszont lehetőséget nyújtott a királynak a menekülésre, aki  hibáitól eltekintve legjelentősebb királyaink egyike volt.
Ércszobra méltán ékesíti a budapesti Hősök terének Pantheonját.


Hédervári Dezső

Walter István
Szerepcsere

Négy napja állták - csapdába csalva;
záporként hullott a nyílzuhatag,
hegy tetejéről támadt a horda,
álnokul szegve adott szavukat!

Felkele egykor a vad Basarab;
kellene néki Szörényi bánság,
de látva a nagy magyar hadakat:
semmibe veszett ez a kívánság.

Béke helyett - ám hitszegő módon
lesből támadta magyar sereget;
szűk hasadék, mely hegyektől óvott,
innen senki nem menekülhetett.

Maga a király úgy menekült meg:
alattvalója magára vette
címeres mezét és fegyverzetet,
így aztán őt ölték meg helyette.

Néhány hívének védelme mellett
jó Carobertó és pár embere
életben maradt - de ehhez kellett
önfeláldozva egy szerepcsere.
Dezső vitéz halála       











Károly Róbert szobra a Hősök terén

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése