2019. január 12., szombat

REJTÉLYES ESETEK 2. A Tower titkai


A Tower titkai

Nem sokkal 41. születésnapja előtt meghalt IV. Edward angol király.
Az örökébe lépő fia ekkor még csak 12 éves volt.
Végakaratában Edward a fivérét Richárdot jelölte ki régensnek.

IV. Edward

Richárd nem teketóriázott, hanem gyorsan magához ragadta a birodalom kormányrúdját.
A fiatal Edward walesi herceget Londonba kísérő menetet, és a fiú felügyeletével megbízott anyai nagybácsit lefogta és maga vonult unokaöccsével a fővárosba.  A koronázás időpontját elhalasztották és a fiút a Tower királyi lakosztályában helyezték el.
IV. Edward özvegye, Woodville Erzsébet, rosszat sejtve a kisebbik fiúval és lányaival a Westminster-apátságban keresett menedéket.
Richárd rávette az özvegyet, hogy a kisebbik fiút, Richárd yorki herceget küldje be bátyjához, mert az szeretne vele játszani.



Richárd a gyerekekkel


A kitűzött koronázási napon nem hagyták trónra lépni az ifjú V. Edwardot, mert a cambridgei teológiai doktor (Ralph Shaa) a Szent Pál-székesegyház előtt tartott szentbeszédében megkérdőjelezte az örökösödés jogszerűségét.
Azt állította, hogy amikor IV. Edward feleségül vette Erzsébetet, már volt egy törvényes jegyese, tehát egybekelésük az akkori jogszabályok szerint érvénytelen,  s így a gyermekeik törvénytelenek.

Lady Eleanor Talbottal állítólag szerelmi viszonyba kezdett az akkor frissen megkoronázott IV. (Yorki) Eduárd angol király, akihez a pletykák szerint feleségül is ment, ám erről nem maradtak fenn hiteles, írásos bizonyítékok.
Erzsébet özvegy királyné IV. Eduárddal kötött frigyét III. Richárd törvénytelenné nyilvánította, abból kifolyólag, mivel hamis dokumentumokat tudott felmutatni az egyháznak, melyek szerint IV. Eduárd már nős ember volt, mielőtt elvette volna Elizabeth úrhölgyet 1464-ben. Nem csak a frigy semmissé nyilvánítását sikerült kieszközölnie Richárdnak, hanem az ún.
Titulus Regius nevű törvény értelmében a királyi pár tíz gyermekét is törvénytelennek minősítette, hogy később majd egyik örökös se formálhasson jogot az angol koronára.
III. Richárd


Ezek után rövid, bár látványos vonakodás után Richárd elfogadta a koronát és III. Richárd néven királlyá kiáltották ki.
A gyermekkirály uralma három hónapig sem tartott.
A fiúkat kezdetben még látták a Tower udvarán játszani, de egy korabeli szemtanú szerint a fiúkat a legbelső termekbe vitték s egyre ritkábban voltak láthatók a rácsos ablakok mögött, míg végül mindketten teljesen eltűntek.

Tudor (VII.) Henrik

Az özvegy  Erzsébet szövetségre lépett Richárd ellenségeivel, a Lancaster-házbeli trónkövetelőkkel, felajánlva idősebbik lánya kezét Tudor Henriknek.
Richárd és Henrik találkoztak is a bosworthi csatatéren. A küzdelem egyik sorsfordító pillanatában a király oldaláról valaki átállt Henrikhez, s Richárdot megölték. Az átállt katona levette a koronát Richárd fejéről s Henrik fejére helyezte.    A”rózsák háborúja” véget ért és Anglia a Tudor-ház uralkodása alatt soha nem látott virágzás korszakába lépett.
VII. Henrik sem volt azonban nyugodt, mert gyötörték a mendemondák, miszerint a hercegek még élnek és veszélyt jelentenek a trónra.
Végül elterjesztett egy „hivatalos” verziót, mely szerint a hercegeket III. Richárd parancsára dunyhák alatt megfojtották és a Tower egyik lépcsőjének kövei alá temették.  Még bűnbakot is találtak  (Sir James Tyrell), akit bíróság elé állítottak és „közelebbről meg nem nevezett árulás” vádjával elítéltek és kivégeztek.
Shakespeare púposnak rajzolja le Richárdot

Így került be a történelemkönyvekbe, sőt Shakespeare is ezt használta fel III. Richárd című drámájának forrásául.
III. Richárdot addig hol hős, küzdő királyként, hol szörnyetegként ábrázolták, ám Shakespeare géniuszával  szemben szélmalomharcot vívtak, hisz a drámában a gazember szerepét osztotta rá.
Ehhez segítségére volt, hogy mivel Richárdnak egyik válla alacsonyabban helyezkedett el, púposnak látszott. A drámát Shakespeare I. Erzsébet uralkodása alatt írta, így nem csoda, hogy az Ő nagyapjának VII. Henriknek a dicsőségét gyarapította. Richárdot trónbitorlóként festi le, s nála a hidegvérű, érzéketlen Richárd nem átallja megkérni a kis hercegek nővérének kezét, holott az már Tudor Henrik jegyese volt.
A Tower udvara


200 évvel a feltételezett gyilkosság után a londoni Towerben folyó építkezés során találtak egy faládát, benne két gyermekcsontvázzal.
A megölt hercegek maradványainak tartva őket a Westminster-apátságban földelték el.
1933-ban a csontokat vizsgálat céljából orvos szakértőknek adták át, mikor is megállapították, hogy a csontok olyan korú fiúké, mint amilyenek a testvérek voltak eltűnésük idején.
A haláluk okát nem lehetett megállapítani.
Ez a rejtély is rejtély maradt!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése