2019. január 5., szombat

REJTÉLYES ESETEK 1. Bőhm Aranka
























Bőhm Aranka

A név ugye ismerős.
De ki lehet Ő?
Böhm Aranka

Elmesélem, amit tudok:  Bőhm Aranka, asszonynevén Karinthy Frigyesné, született 1893 július 17-én Ipolyságon. Apai ágról újvidéki, anyai oldalról ipolysági zsidó kereskedőcsaládból származott. (Apja Bőhm Ignác, anyja Mangold Hermina).
Már egész fiatalon kapcsolatba került az irodalommal.
1912-ben nem egyszer látogatta meg Ady Endrét különböző iskolás könyvekkel és írásokkal. A költő sorra írta a hozzá szóló verseket. Ady „Arany verseit” olvasva jól körülírható képet kapunk kapcsolatukról,amelyekben Ady Arankát  Fekete Arany-nak nevezi.


Judik Etel

1914-ben férjhez ment Kertész Tivadar orvoshoz, akitől egy fia született, Kertész Tamás.  1920-ban elváltak.
Még férjnél volt, amikor megismerkedett a nála hat évvel idősebb Karinthy Frigyessel, aki már túl volt a Judik Etel színésznővel kötött házasságán, amelyből egy fia született, Gábor.
Még ez évben összeházasodtak és 1921-ben született közös fiuk, Ferenc, aki Ciniként ismert.
Szállóigévé vált egy családi jelenet, amikor Aranka mondta a férjének, hogy az én gyerekem meg a te gyereked veri a mi gyerekünket!

Én gyerekem, te gyereked...

A bejárónőjük szerint Cini egyszer elmesélt egy történetet:  A kerületben aranka-irtás volt  (az aranka gyomnövény). Karinthy valahonnan szerzett egy falragaszt és a Hirdetményt: „ARANKAIRTÁS!”, kirajzszögezte a lakásuk ajtajára.  A hazaérkező doktornő éktelen haragra gerjedt és szegény író urat nem engedte be a lakásba.
Ott kellett éjszakáznia a lépcsőházban. 
Utazás a koponyám körül c filmben

Az Aranka anekdoták közül ismert volt még, hogy az írót, aki egy ügyet akart intézni egy irodában,  nem ismerték fel, semmibe vették, hiába mutatkozott be, de mikor kiderült, hogy ő a Bőhm Aranka férje….    … hát miért nem mondta rögtön?  A jelenet bekerült az Utazás a koponyám körül-ből készült filmbe is (Ruttkai Éva játszotta Bőhm Arankát és Latinovits volt Karinthy).
Házasságuk a szokványostól teljesen eltérő kapcsolat volt. Állandó konfliktusok, viharok és féltékenységi jelenetek, nem ritkán verekedések tarkították.
Karinthy Arankával

1934-ben féltékenységből öngyilkosságot kísérelt meg, és bár életben maradt, súlyosan megsérült. Előtte még Karinthy hűtlensége miatt nagy adag gyógyszert vett, be, de még idejében a Fasor szanatóriumba került. 1934-ben az asszonyt fiatal szeretője hagyta el, emiatt ugrott ki a panzió ablakából és súlyos sérüléseket szenvedett. Karinthy mindkét esetben gyorsan a betegágya mellett termett és ismét kibékültek.
A gyilkos játék közöttük 18 évig tartott.
Az író agyműtéte után a házaspár Siófokon nyaralt.
Az író szürcsölve itta a kávét s ebből előbb szóváltás, majd pohártörésig fajuló jelenet következett. Az író dühösen felment a szobájába és egy óra múlva agyvérzésben meghalt.  Aranka, élete végéig magát vádolta.

Aranka Cinivel

Bőhm Aranka köztudottan hűtlen természetű volt. Viszonya volt Déry Tiborral, ami három évig tartott nagyjából a teljes nyilvánosság előtt, amiről nagy valószínűséggel a férje is tudott. Kapcsolatuknak az vetett véget, hogy Déry rajtakapta Arankát első szeretőjével Zughmann Béla hegedűművésszel.
Hírbe hozták Tihanyi Lajos festőművésszel, Gratzner József rejtvénykirállyal.
A kortársak visszaemlékezéseiből is tudható, hogy a házaspár állandóan gyötörte, marta egymást. Főleg Aranka Frigyest, az állandóan gondot okozó, örökös pénzhiány miatt.
Házasságuk alatt Aranka diplomát szerzett és doktornőként dolgozott.

1944 márciusában a németek megszállják az országot és tíz nappal később a zsidókat a sárga csillag viselésére kötelezik.
Déry Tibor az Ítélet nincs lapjain leírja, hogyan próbált Bőhm Aranka kibújni a hurokból, amelyet a sors vetett neki,  s hogyan szaladt bele a hurokba.
Önként jelentkezett a zalaegerszegi közkórházhoz „honvédelmi munkára”.
Így is az elsők között volt, akiket a németek vidékről elhurcoltak.
Hiába írt kérvényt a Belügyminiszternek, hogy betegségére hivatkozva mentsék fel, mire az engedély megérkezett, a papírra már azt írták:  „Zalaegerszeg m. város közkórházához segédorvosként munkaszolgálatra kirendelt dr. Bőhm Aranka…. szolgálati viszonya elszállítás miatt június hó 30-ával megszűnt.”
Elszállítás miatt”!!!
Mengele (középen) német tisztekkel

Még Birkenauban is nullánál valamivel több esélye lett volna a túlélésre, csakhogy állítólag a rámpán sikerült összevesznie az egyik őrrel (akit más visszaemlékezések szerint fölpofozott).
Olyan változat is van, hogy Mengele, akit személyesen ismert, ugyanis orvosként a háború előtt dolgozott vele Bécsben, felismerte őt és mint volt kolleginának, munkát ajánlott neki a kísérleti laboratóriumában.
Erre válaszul Karinthy özvegye fölpofozta és/vagy leköpte Mengelét és közölte vele, hogy sintéreknek nem dolgozik.
Aranka pedig a gázkamrában végezte.
Füst formájában távozott az élők sorából a nagy lengyel égre 1944-ben alig 50 évesen.

Birkenau


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése