2016. december 25., vasárnap

Csodaszép Magyarország 219. Vörs

Betlehem


Vörs

A világ legnagyobb templomon belüli betleheme

Vörs Somogy megye északnyugati csücskében, Keszthelytől és Hévíztől 12-17 kilométerre, Zalakarostól 20 kilométerre található. Vonattal elérhető a Székesfehérvár–Gyékényes-vasútvonalon.
Vörs Árpád-kori település. Nevét 1293-1364 között említették először az oklevelek, mint a Hahót nemzetség Buzád ágának birtokát. 1496-ban a Csányi családnak volt itt földesúri joga. Az 1536 évi adólajstromban Wers írásmóddal említették.
készül a betlehem


Nevezetességei
Avar-magyar temetőjét, amelyet az avar-magyar kontinuitás egyik bizonyítékaként tartják számon, Költő László régész tárta fel.
Szent Márton tiszteletére szentelt, ma műemléki védelem alatt álló római katolikus templom, benne 1948 óta berendezik a híres betlehemet, amely manapság a világ legnagyobb templomon belüli betleheme, ezért ezernyi turista keresi fel minden évben.
Talpas ház

Talpasház (tájház)
Tűzoltó Múzeum
Vörs az egyik helyszíne Lipták Gábor A feltámadt betyár című, s a balatonfüredi író:
 Amiről a vizek beszélnek című novelláskötetében szereplő novelláját





Kiállítás (Tűzoltó Múzeum)



Európa szerte nincs párja a somogyi falu, Vörs különleges templomi Betlehemének, amelyet ötven négyzetméteres területen építenek fel. Az idei esztendőben is nagy szeretettel várják a kedves zarándokokat a vörsi  Betlehemhez.
2016. november 27.- től 2017. február 2.-ig mindennap 9-17 óráig látogatható a Vörsi Betlehem.


Óév búcsúztató






 
Városi Tájház
























Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése