2016. december 15., csütörtök

Csodaszép Magyarország 215. Adony

Római katolikus templom


Adony

Saját csillagvizsgálóval

A településen halad a 6-os főút és a Pusztaszabolcs–Dunaújváros–Paks-vasútvonal (Adony vasútállomás). Országúton Kálozzal és Pusztaszabolccsal is mellékút köti össze.

LÓRÉV  kompjárat

Megközelíthető még: Ráckeve irányából az adonyi rév-en keresztül
A Komp minden óra egészkor, a Ráckevei oldalról indul Adonyba, le,- illetve felszállás után egyből indul is vissza a Ráckevei oldalra!
A megye keleti peremén, közvetlen a Duna mellett elhelyezkedő település, már csak földrajzi helyzeténél fogva is, mindig jelentős színtere volt a különböző népek és kultúrák békés vagy éppen harcos találkozásának, együttélésének.



Adony a bronz-kortól lakott település, majd a római korban Vetus Salina néven a limes katonai erőssége; amit aztán már a kora középkorban királyi birtokként Odon néven; oppidumként( mezőváros) említenek az oklevelek.
A király innen küldi utolsó kétségbeesett segélykiáltását az ország nemességének, Mohácsra menet.
Csillagvizsgáló

Bármennyire furcsa, Adony saját csillagvizsgálóval büszkélkedhet, amely a Zichy kastélyban működik.










Szt Orbán Borrend

Az Adony Városi Televízió 2008. március hónaptól kezdte meg hivatalos sugárzását Adony Város Önkormányzata megbízásából
A klasszicista stílusban emelt, majd neobarokk stílusban átépített kastély ma  művelődési ház szabadtéri színpaddal.
A hajdani Kinizsi-birtok a Duna közelségének köszönhetően vízisport-paradi-csomnak, egyben a horgászok kedvelt helyének számít, akárcsak a közeli Liviai-tó.
Nevezetessége
Római katolikus templom

R.k. templom, barokk, 1772-1776. Építette: Riedel Jakab. Átépítve 1902-ben. Berendezés: főoltár, késő barokk, 18. sz. vége.

Településközpontban, a főút mentén, kertben szabadon álló, megközelítően keletelt, kereszthajóval bővített, nyeregtetős épület, a homlokzat síkjában emelkedő órapárkányos, összetett sisakú toronnyal, a nyolcszög három oldalával záródó szentéllyel. A sárgára festett homlokzatokat fehér sáv keretezi.

Vetus Salina
Adony közigazgatási területén található, a római korban a 2. századtól egy ezerfős helyőrség táborhelye volt a római határon. A castellum maradványai a belterülettől északra a 6-os főút két oldalán fekszenek. A romok nagy részét a Duna mellékága elmosta.

Bárka Vendégház

Ripa Pannonica Hungary
A Birodalom határát limesnek nevezik, ám mivel a pannoniai szakasz a Duna mentén húzódik, ezért a szakirodalomban a pannoniai limes-szakaszt gyakran Ripa (folyópart) Pannonica néven említik, mely még kevésbé került át a köztudatba.
Lórév komp

Dunaújváros felől érkezőknek a 6-os úton Adony előtt jobbra a Lórév – komp táblánál kell lehajtani, és kb. 150 méter után a kanyarban található a Bárka Vendégház
Nincsen valódi révállomás csárda nélkül! Adonynál utoljára Szomjas Horgásznak hívták ezt a szebb időket is látott épületet. A málló vakolat alól előbukkanó befalazott ablakok érzékeltetik az épület régi homlokzatát





 
A régi Szomjas Horgász csárda





Szüreti felvonulás

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése