2016. december 3., szombat

Csodaszép Magyarország 209. Vajta

Zichy Kastély


Vajta

Igényesen kialakított Gyógyfürdő

A Közép-Dunántúli régió és Fejér megye legdélebbi települése, Cecétől délre található.
Vonattal a MÁV 46-os számú (Sárbogárd–Szekszárd–Bátaszék) vasútvonalán érhető el
Autóval a 63-as főúton lehet megközelíteni elsősorban, de Pálfával (5 km) (6311-es közút) is mellékút köti össze.

 
Vasútállomás

Nevét feltehetően attól a Vajta kun vezértől kapta, aki a Gesta Hungarorum szerint még Kijev alatt csatlakozott a magyarokhoz. Vajta, nemzetsége egy részével a Sárvíz mellékén "számtalan néppel" letelepszik. (Anonymus: Gesta Hungarorum) Más források szerint a Vojta szláv személynévből ered.

 
A Kastély
Fejér megye legdélebben fekvő településének meghatározó épülete a klasszicista  Zichy Kastély (Pollack Mihály 1820), amely ma keresztény szabadidő-központnak ad otthont.
A Zichy grófok 1650-ben szerezték meg a vajtai uradalmat, ahol - a család egy kisebb méretű, korábban épült kúriája után építették a kastélyt.
A kastélyt tökéletes arányosság jellemzi. Az épületen 12 kémény és 365 ablak van. Előkertje geometrikus elrendezésű, francia stílusú.

 
Belülről



Néhány eredeti bútordarab is megmaradt a kastély berendezési tárgyai közül. A kupolatermet különböző, nemes faanyagokból kialakított, páratlan szépségű intarziás padló borítja.
Vajta különleges értéke a vonzó környezetben fekvő, ásványi anyagokban gazdag hévízfürdő. A hajdúszoboszlói és a sárvári vízhez hasonlítható termálvíz sótartalma literenként 1.8 gramm. A gyógykezelés ivókúrával is kiegészíthető.
A legújabban feltárt kútja 67,5 celsius fokos hévizet ad, mely a hazánkban található valamennyi termálvíznél nagyobb arányban tartalmaz jodidot és fluoridot, sótartalma pedig literenként eléri a 18 ezer milligrammot.





Termálfürdő   
A vajtai szép környezetben különleges élményt jelenthet az igényes helyi Gyógyfürdő. Az itt feltörő, ásványi anyagokban igen gazdag héviz elsősorban mozgásszervi betegségek gyógyításában eredményes.






Nevezetességei
Zichy-kastély – A klasszicista stílusú kastély 1923-ban, Pollack Mihály tervei szerint épült.
Hévíz-fürdő.
Ifjúsági tábor
Golgota Teológiai Főiskola



Golgota Teológiai Főiskola





Erzsébet tábor

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése