2016. december 8., csütörtök

Csodaszép Magyarország 211. Sáregres

Halászati Múzeum


Sáregres

A településen levő vízimalomban született Csók István .

Megközelíthető:  Székesfehérvártól délre a 63-as úton Cecéig, onnan nyugatra, vagy a 6-os főúton Dunaföldvárig majd tovább a 61-esen Cece után jobbra egy Szabadbattyánra vezető mellékúton;
vasúton: Budapest-Pusztaszabolcs-Sárbogárd-Dombóvár-Pécs vonalon.
Park

Egres (Besenyő-Egres) nevét az oklevelek 1276-ban említik először, ekkor Egrus, 1324-ben Beseneu-Egrus alakban írják.
Mezőföldön a Sárvíz-csatorna partján fekszik a 800 lelkes Sáregres, ahonnan Csók István (1865-1960) festőművész származik.






 
Református templom

Szülőházán emléktábla látható, az 1817-ben emelt barokk stílusú református  templomban pedig megtekinthető az Úrvacsoraosztás című festménye.
Érdemes még betérni az Aranyponty Halászati múzeumba, amely a helyi halászok életét, eszközeit, munkakörülményeit mutatja be.










 
Vizimalom
Nevezetességei:
Sáregres határában a Malomcsatorna felett áll egy vízimalom itt született (1865) és itt töltötte gyermekéveit Csók István festőművész.
A Vízimalom – Az 1800-as évek közepén épült.
Rétszilasi-tavak Természetvédelmi Terület
Sáregres község ősi település első írásos emléke 1324-ből maradt fenn a levéltári kutatások alapján. Uradalmi központból kialakult többutcás szalagtelkes település a Nyugat –Mezőföld délkeleti peremén, a Sárvíz-völgy jobb partján. 
Utcarészlet

Nagy jelentőséggel bír és a község határában található, a Ramsari egyezmény részét képező természetvédelmi terület, amely jelentős védett állat és növényvilággal valamint vizes területtel rendelkezik.
A halastavak természetvédelmi területének centruma a falutól 1 km-re eső Sáregres- Rétimajor.
A Református templom 1817-ben készült, így tehát több száz éve jelen van a faluban munkájával, szolgáltatásával, egyházközségi, egyházkerületi programjaival, lelki gondozásával.
Katolikus templom

 
A Katolikus egyház 1880-as évektől nyújt útmutatást, reményt, segítséget, lelki békét.
Művelődési házzal a község rendelkezik, korszerűsítése, felújítása folyamatban van. Udvarában található az I. és II. Világháborús emlékmű és két kopjafa 1848 és 1956 emlékére.






A Népdalkör 2008-ban alakult a Nyugdíjas klub tagjaiból.
Elsősorban népdalokat énekelnek, de szívesen mutatnak be mókás énekes jeleneteket. Minősítő versenyen 2013-ban ezüst minősítést értek el. Az idősek határokon átívelő kulturális fesztiváljának területi elődöntőjén első helyezést szereztek.
Az Aranyponty Halászati ZRt,  Magyarország egyik legnagyobb magántulajdonban lévő halászati vállalkozása. A teljes vertikumú, innovatív halgazdálkodást folytató társaság központi telephelye a Fejér megye déli részén található Rétimajor.
A majorság hajdani víztornya, bognár-, és kovácsműhelye az eredeti fafödémes szerkezet felújításával.
Halászcsárdává lett átalakítva.
                                                                 
Rétimajor Panzió
 
Borospince

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése