2016. november 25., péntek

Csodaszép Magyarország 205. Iszkaszentgyörgy

Kastély


Iszkaszentgyörgy

Különleges Kastéllyal

Iszkaszentgyörgy Székesfehérvártól északnyugati irányban, attól mintegy 10 km-nyire található. Határát északról a Bakony, nyugatról a belőle délre nyúló Iszka-hegy, délről a Sárrét, keletről pedig a Móri-árok alkotja.
Megközelíthető közúton a 8-as számú főútról lekanyarodva a városhatártól kb. 5 km, illetve még a 81-es főút irányából is Sárkeresztesnél Moha felé lekanyarodva.

A Kastély udvara


A község nevét már 1193-ban említi egy írásos emlék Izca alakban. Ekkor a mai település helyén 3 falu, Iszka, Szentgyörgy és Atya állt.
A Bakony lejtőin, a Gaja-patak közelségében fekvő település fő nevezetessége az Amadé-Bajzáth-Pappenheim Kastély.
Kastélypark

1735-ben teszik az első említést az iszkaszentgyörgyi kastélyról, melyet Amadé Antal építtetett.
A kastélyhoz kastélypark is tartozott, melynek építése Bajzáth György nevéhez fűződik.
A különös formájú épületet a 18. század elején barokk stílusban kezdte el építetni Bajzáth György.
Később több alkalommal is átalakították.
A kastély különlegessége a lépcsőházat övező rokokó lépcsőkorlát.

A falu belterületétől nem messze tört fel a Duzzogó forrás 28 °C-os vizével, ami fölé 1908-ban Pappenheim Siegfried fürdőépületet terveztetett, de ez ekkor nem épült meg, csak a két világháború között, akkor is szerényebb formában.
Az egzotikus környezetű fürdőt Pappenheim Siegfried gróf építtette az egykori Atya nevű falu felé vezető út mentén.
Az ovális alakú medence 20-25 méter hosszú, 10-15 méter széles és 130–160 cm mély volt, amelynek alján sima folyami kavicsok közt tört fel a víz. Ez táplálta egy csövön keresztül a gyermekmedencét is, majd a felesleges víz egy zsilipen távozott egy halastóba. A fürdőt vadgesztenyék, fenyők, kőrisek, nyárfák, jegenyék tették árnyékossá.
Az 1950-es években az intenzív bányászat miatt a források sajnos elapadtak. A medencét azóta gyomok és bokrok nőtték be.
Katolikus templom




A templom belseje











A község első temploma valószínűleg a mai református templom elődje volt, a második 1392-ben épült fel, amit a Szentgyörgyi család nyomban le is romboltatott, hogy köveiből Szentgyörgyön építsen új szentegyházat.

A 2015 elején benyújtott pályázat alapján a település – Veszprémmel megosztva – elnyerte a 2016. év Finnugor Kulturális Fővárosa címet.
1944-ben a budapesti bombázások idején a Finn Köztársaság nagykövetségének az iszkaszentgyörgyi Amadé-Bajzáth-Pappenheim kastély barokk szárnya adott otthont.
Ezen időszaknak állítanak emléket a kastély finn emlékszobái, amelyeket 2012-ben a Finn Köztársaság elnöke, Sauli Niinistö adott át.
                                                                                                  Szüreti felvonulás














Mivel Iszkaszentgyörgyön gazdag története van a néptánc tanulásnak, így a programok során nagy hangsúly helyeződik a néptáncra, népzenére, valamint az ifjúságra is. Sok finnugoros foglalkozást szerveznek az óvodásoknak és általános iskolásoknak: bábelőadás finn mesékből hanti népi játékok, udmurt kortárs divatbemutató.
Községháza

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése