2020. április 21., kedd

A Föld napja


                             
  A Föld napja    -  április  22  -
1970. április 22-én Denis Hayes amerikai egyetemi hallgató mozgalmat indított el a Föld védelmében. Azóta a diákból az alternatív energiaforrások világhírű szakértője lett.
Már mozgalmának megindításakor több mint 25 millió amerikai állt mögé, ma pedig szinte az egész Földre kiterjed az általa kezdeményezett mozgalom. 
A Föld bajban

Ezernél több szervezet vesz részt benne. A FÖLD NAPJA célja, hogy tiltakozó akciókkal hívják fel a figyelmet a környezetvédelem fontosságára.
Magyarországon 1990 óta rendezik meg.
A  Föld napján, április huszonkettedikén,  ismét fogadkozunk, jók és rendesek leszünk, gondoskodni fogunk róla, hogy még sokáig élhessen.
 Nem leszünk hálátlanok, hanyagok, felelőtlenek,  szeretni fogjuk nemcsak az ünnepén, hanem mindig és szakadatlanul.
Ezen a napon reggeltől estig, vagy estétől reggelig, ahogy fordult a bolygónk, szerte a világban szóhoz jutnak a környezetvédők, a tudósok; gyermekkórusok zengik a Föld dicséretét, minden kontinensen megemlékeznek róla gyermekei, az emberek. 
túlnépesedés

Bajban van, s rajta persze mi magunk is, még ha nem vesszük is komolyan a veszélyt. Vékonyodik az ózonréteg, savas esők marják a növényzetet, pusztulnak az erdők, rozsdásodnak a zöld fenyvesek, új területeket hódít a terméketlen sivatag.
 Ivóvizünk, levegőnk szennyezett, mérgezett a talaj, mérgezettek a tavak, folyók, patakok.
Beteg a Föld, gyógyítani kell. Kórságok gyötrik az emberek kapzsisága, hányavetisége, a háborúkban elszabadított romboló vegyi anyagok, az ipari melléktermékek, a szertelenül használt növény védőszerek és egyebek miatt.

A Föld napja cselekvő ünnep – ami mindannyiunk jövőjéről szól és ezért mindannyiunknak tennünk kell valamit annak érdekében, hogy megállítsuk a környezetünk, az élőhelyünk pusztulását, pusztítását. Mindenki egy kicsi láncszem. És itt fokozottan érvényes, hogy a sok kicsi sokra megy.


 Néhány érdekesség a földünkről számokban.            
Erdőirtás

Környezetszennyezés
  • évente kb. 27.000 fát vágnak ki csupán azért, hogy a mai civilizált embernek wc-papírja legyen
  • egy szemétbe dobott üvegpalack nagyjából 4000 év alatt bomlik le, amúgy remekül újrahasznosítható lenne
  • egy sima pamut póló elkészítéséhez 2700 liter, 1 kg learatott búzához 1000 liter és 1 kg marhahús előállításához 13.000 liter vízre van szükség mind eközben a Föld teljes vízkészletének csupán csak 1%-a alkalmas emberi fogyasztásra, 97%-a sós víz (tenger, óceán), 2%-a fagyott állapotú, azaz jég
  • a papírt maximum 6-szor lehet újrahasznosítani, utána már annyira elvékonyodnak a rostok, hogy használhatatlan minőségűvé válik a belőle készült re-papír
  • percenként 100 hektárnyi esőerdőt irtanak ki, melynek következtében évente nagyjából 50.000 esőerdőben élő faj hal ki. Ez azt jelenti, hogy naponta kb. 137 faj tűnik el a föld felszínéről
  •  egy eldobható pelenka 250-500 év alatt semmisül meg
  • az Egyesült Államokban minden harmadik hónapban annyi alumíniumhulladékot dobnak szemétre, amiből az ország egész kereskedelmi repülőflottáját fel lehetne építeni
  • a tengerekbe és óceánokba dobált műanyag hulladékok következtében évente mintegy 1 millió tengeri/óceáni élőlény pusztul el
  • a földön található legöregebb, ma is élő fa mintegy 4600 éves
  •  
  •  
    szép öreg fa

Amennyire telik tőlünk  védjük meg a Földünket!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése